Laupäeval heisatakse hõimupäeva puhul Eesti lipud

Kuido Saarpuu
Copy
Eesti riigilipp.
Eesti riigilipp. Foto: Toomas Huik

Laupäeval, 17. oktoobril on hõimupäev. Sel puhul heiskavad Eesti lipu kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Ühise kultuuripärandi teadvustamiseks ja hõimurahvaste toetuseks võivad Eesti lipu heisata ka kõik teised. Lipud heisatakse päikesetõusul ja langetatakse päikeseloojangul.

 

Hõimupäevade kesksed sündmused algavad reedel, 16. oktoobril, mil algavad konverentsid Eesti Rahvusraamatukogus ja Narva Kolledžis, kus kõneldakse hõimurahvaste emakeele õpetamisest. Hõimupäevade peakontserdid leiavad aset Eesti Rahva Muuseumis laupäeval, 17. oktoobril ja Vabal Lava teatrikeskuses pühapäeval, 18. oktoobril. Päevade jooksul toimub ka väiksemaid kontserte, näitusi, luuleõhtuid, raadio- ja telesaateid ja filmiprogramme.

Tava tutvustada oktoobrikuu kolmandal nädalal hõimurahvaid ja nende kultuure sai alguse juba 1931. aastal, kuid see katkes Eesti okupeerimisel. 1988. aastal traditsioon taaselustati ning 2011. aasta märtsis võeti Riigikogus vastu otsus tähistada hõimupäeva oktoobrikuu kolmandal laupäeval riikliku tähtpäevana, mil heisatakse ka Eesti lipud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles