Lauri Läänemets: Eesti maine ja demokraatia kriisi lahendus võiks olla Jüri Ratase vähemusvalitsus

Kuido Saarpuu
Copy
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Erakogu

Sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimehe Lauri Läänemetsa kommentaar seoses Mart Helme intervjuuga Deutsche Wellele.

„Kui poliitiline reaalsus Eestis ei luba teistsuguse koalitsiooni sündi, peaksid kõik poliitilised jõud pingutama selle nimel, et meil oleks valitsus ilma EKRE-ta.

Mart Helme sõnavõtt ei ole midagi, mida saaks lihtsalt eirata ja kui Jüri Ratasel on siin tuge vaja, siis peavad opositsioonierakonnad seda talle pakkuma. See on see koht, kus Eesti rahvas ja toetus ning mõistmine lääne riikide poolt on olulisem, kui poliitikute positsioon valitsuses või opositsioonis.

Vähemusvalitsus kindlasti ei ole lihtne aga on demokraatlik lahendus. Sellisel juhul kalduks poliitika tegemine ka rohkem parlamenti, mis oleks Eestile hea. Vähemusvalitsuses ei peaks opositsioon iga hinna eest Ratast umbusaldama, vaid lähenemine oleks poliitika põhine – iga eelnõu puhul toimuvad eraldi läbirääkimised. 

Mart Helme sõnavõtt ei ole midagi, mida saaks lihtsalt eirata ja kui Jüri Ratasel on siin tuge vaja, siis peavad opositsioonierakonnad seda talle pakkuma.

Ehk iga eelnõu vajab läbirääkimist kõigi parlamendi fraktsioonidega, mis tähendab lõpuks ka palju laiapindsemat riigi juhtimist. Rootsit juhib täna vähemusvalitsus ja ka viiruse kriisist on suhteliselt edukalt läbi tuldud.

Olen riigikogu liikmena nõus sellise lahenduse nimel vaeva nägema ja oma erakonna sees selgitama ning toetust otsima.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles