Kirikute haruldased leiud rändasid pealinna näitusele

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Taavi Tiidor ja Villu Plink võtsid eelmisel nädalal Türi kiriku altariseinalt alla Moosese ja Kristuse käega Ristija Johannese, et need Tallinna näitusele toimetada.
Taavi Tiidor ja Villu Plink võtsid eelmisel nädalal Türi kiriku altariseinalt alla Moosese ja Kristuse käega Ristija Johannese, et need Tallinna näitusele toimetada. Foto: Ackermann.ee blogi

Eelmisel nädalal jagas muinsuskaitseamet aastapreemiad. Kuigi kandidaatide hulgas olnud Koeru kirikust leitud haruldane krutsifiks laureaaditiitlit ei pälvinud, sai võidumaitset tunda kogu see suur seltskond, kes viimase kolme aasta jooksul Koeru, Türi ja Järva-Madise kirikus on mahukat uurimistööd teinud. Põnevamad leiud kolmest kirikust on praegu viidud pealinna, kus neid 6. novembril avataval näitusel huvilistele eksponeeritakse.

Eesti kunstiakadeemia ja kunstimuuseumi veetav ning neli aastat vältav uurimisprojekt «Christian Ackermann – Tallinna Pheidias, ülbe ja andekas» on jõudnud lõpusirgele. Järgmise kuu alguses avaneval näitusel saavadki külastajad aimu barokiajastu andeka meistri Christian Ackermanni loomingust, teiste eksponaatide hulgas on kindel koht ka siinsetest kirikutest leitud esemetel, mille juures on Ackermanni käsi mängus olnud.

Ackermanni projekti eesmärk on äratada unustusehõlmast Christian Ackermann – Eesti barokiajastu skandaalseim ja andekaim kujur. Ackermann on meister, kes väärib tähelepanu mitte ainult Eestis, vaid kogu Baltikumis – oma elu ja loominguga on ta sidunud siinse kultuuri läänepoolse Euroopaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles