Pensionireform paneb inimesed valiku ette

Copy
Teisest sambast saab raha välja võtta, kuid see tähendab, et inimesele langeb suurem vastutus pensionieas hakkama saamise osas
Teisest sambast saab raha välja võtta, kuid see tähendab, et inimesele langeb suurem vastutus pensionieas hakkama saamise osas Foto: Sille Annuk

Teisipäeval tegi riigikohus teatavaks, et ei leidnud pensioni teise samba reformis vastuolusid põhiseadusega ja reform jõustub varem välja käidud kava järgi. See tähendab, et tööealised inimesed saavad peagi võimaluse võtta kohustuslikust pensionifondist raha välja ning pensionärid õiguse lõpetada enne 2021. aastat sõlmitud pensionileping ja nõuda ühekordset väljamakset.

Riigikohus tegi kindlaks, et seadus riivab omandi- ja võrdsuspõhiõigust ning ettevõtlusvabadust. Samas polnud praeguste prognooside põhjal võimalik piisava kindlusega järeldada, et põhiseadust rikutakse.

Reformi eesmärgid – eelkõige inimeste valikuvabaduse suurendamine – kaaluvad riigikohtu hinnangul põhiõiguste riived üles ja kasutusele on võetud ka mitu neid tasakaalustavat lahendust.

Tagasi üles