Türile rajatakse loomemaja

Tiit Reinberg
Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Mitu aastat on veeretatud mõtet, et Türil peaks olema huvikool, kunstikool või loomemaja, kus saaksid kokku nii täiskasvanud kui noored.

Koos õpitakse põlvest-põlve ja ka noortelt noortele meetodil uusi oskusi ja antakse edasi vanu traditsioone. Kohalikud loomeinimesed saaksid võimaluse omi ideid praktiseerida: ringe juhendada, töötubasid läbi viia, laagreid korraldada, teemapäevi organiseerida jne.

Loomemaja asukohaks on planeeritud Tolli 62, kus tegutseb ka Türi Ühisgümnaasium. Koos valla ja kooliga on Türi noortekeskus leidnud piisavalt ruume, kus saab alustada loomemaja tegevusega. Oktoobri alguses külastasid türilased inspiratsiooni ja mõtete saamiseks Räpina loomemaja ja inkubatsioonikeskust. Hetkel kogutakse oma vallast kontakte ja ideid, kuidas võiks loodavas loomemajas tegevus toimida, mida pakkuda, kes pakub jne.

Türi noortekeskus kutsus üles kõiki Türi vallas tegutsevaid käsitöölisi, kunstnikke ja teiste hobide esindajaid andma endast märku. Otsime koostööks juhendajaid ja pakume ka võimalust pinna kasutamiseks juhendajate endi sündmuste, koolituste või töötubade läbiviimisel. Selleks, et tulla mõnda töötuba juhendama, ei pea olema diplomeeritud või aastakümneid tegutsenud omal alal. Piisab ka pealehakkajast lapsevanemast, kes näiteks meisterdab põnevaid kaarte, kingikarpe, ehteid jmt. Anna endast märku, kirjutades emailile loomemaja@tyri.ee

Loodav Loomemaja parendab vallas mitmeid huvitegevuse kitsaskohti. Mitmetel koolidel ja noortetubadel on olemas vahendid huvitegevuseks, kuid puudub piisav arv osalejaid või vähesed rahalised võimalused näiteks hea ja andeka juhendaja palkamiseks. Koostöös saame vahendeid jagada ja mitmekülgsemalt ära kasutada juba olemasolevaid vahendeid ning leida ka kaasahaarav juhendaja. Loomemaja huviring ei pea olema niiöelda maja küljes kinni, vaid enamus huviringe saab piisava osalejate arvu korral läbiviia ka noore kodukohas. Vahendid on ju liigutatavad. Teisalt ei tööta ei noortekeskustes ega koolides ükski huviring nädalavahetustel, kuid just siis on noortel ja lastevanematel osalemiseks rohkem aega. Loomemaja loob selleks võimalused.

Loomemaja idee on kaasata rohkem ka lapsevanemaid, kes saaksid pühendada aega oma lastele ning koos midagi põnevat õhtuti või nädalavahetustel ette võtta.

Türi vald on koostamas huvitegevuse- ja huvihariduse tegevuskava aastaks 2021. Nüüd oodatakse noortelt ja ka lastevanematelt tagasisidet hetkel käimasolevate huvi- ja treeningringide kohta ning ideid uute loomiseks või käimasolevate parendamiseks.

Loe pikemalt siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles