Käru kirik tähistas väärikat verstaposti

Kuido Saarpuu
Copy
Käru kirik.
Käru kirik. Foto: Teet Reier/Türi Rahvaleht

25. oktoobril toimus Käru kirikus 160. aastapäeva tänujumalateenistus, kus teenisid EELK piiskop Tiit Salumäe, EELK Järva praost Katrin-Helena Melder, EELK Järva abipraost Tõnu Linnasmäe, EELK Tapa koguduse õpetaja Valdo Reimann, EELK õpetaja emeeritus Lea Heinaste, EELK Käru koguduse õpetaja Teet Hanschmidt ja EELK Järva-Peetri koguduse diakon Jaanus Tammiste.

1860. aastal ehitatud puidust kirik ehitati Vändra abikirikuna ja selle interjööri kujundab laudadest peegellagi ning puidust dooria sammastele toetuv oreliväär. Oreli ehitas kirikusse aastal 1928 August Terkmann. Kantsel on kiriku ehitusajast, neogooti altarisein aga mõnevõrra hilisem.

Selle suve ja sügise jooksul sai auväärne kirikhoone värske välisilme. Renoveeriti fassaadi ja aknaid. Järge ootavad sisetööd.

Käru koguduse kauaaegne juhatuse esimees Elve Sutt andis teada, et kiriku renoveerimiseks on kogudus varasemalt mitmeid taotlusi teinud, aga siiani ei olnud õnnestunud toetust saada. Sel korral pöörduti PRIA poole kolmandat korda. Taotlus sai sedapuhku positiivse vastuse ning akende ja fassaadi remondiks saadi umbes 100 000 eurot. 10% omaosaluse kattis Türi vallavalitsus. „Valla tugi on olnud oluline," ütles Sutt.

Käru kogudust teenib õpetaja Teet Hanschmidt. Jumalateenistused toimuvad kord kuus.

Renoveerimistöid teostas Runda Meistrid OÜ. Projektijuht oli koguduse liige Tõnis Vaik. Õige värvi leidmiseks kanti fassaadile värviproovid, millest muinsuskaitse abiga valiti välja värv, mis pidavat olema kõige sarnasem kiriku esialgse värvitooniga.

Käru kogudust teenib õpetaja Teet Hanschmidt. Jumalateenistused toimuvad kord kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles