Täna on rahvusvaheline töövarjupäev

Kuido Saarpuu
Copy
Töövarjupäev autoremonditöökojas.
Töövarjupäev autoremonditöökojas. Foto: Ain Liiva

Tänasel rahvusvahelisel töövarjupäeval on sajad noored tutvumas nendele huvipakkuvate ametitega. Viiruse tõttu on osad varjutamised toimumas ka veebi vahendusel. Õpilastest noored saatjad on ka mitmetel ministritel, tippettevõtjatel, suunamudijatel ja paljudel teistel ametitel.

 

Junior Achievement Eesti eestvõtmisel juba 24. korda toimuv töövarjupäev on ametlikult täna, kuid varjutamised on toimunud terve nädala vältel, et võimalikult paljud endale sobiva aja leiaksid. „Lisaks meie poolt ametlikult vahendatud varjutamiste on kindlasti veel hulk inimesi, kes on endale varjud või varjutatavad leidnud täiesti iseseisvalt,“ selgitas JA Eesti direktor Kersti Loor lisades, et terve aasta peale käib töövarjuks tavaliselt üle 3000nde noore. 

Viiruse tõttu loodi sellel aastal ka võimalus korraldada kohtumisi veebi vahendusel ning ligi pooled ametlikest varjutamistest on toimunud just online’s.

Tänasel ametlikul töövarjupäeval toimub noorteorganisatsiooni JA Alumni eestvedamisel ka „Töövarjupäeva Kroon“, mille raames saavad noored varjutada tippjuhte ja poliitikuid. Enda tööpäeva tutvustavad sellel aastal teiste hulgas ka Jüri Ratas, Tanel Kiik, BigBank Eesti tegevjuht Jonna Pecher, tuntud tele- ja raadioajakirjanikud Urmas Vaino ja Mihkel Kärmas, Terviseameti meditsiinijuht Arkadi Popov, turundaja ja podcaster Sandra Raju jpt.

Junior Achievement Eesti eestvõtmisel juba 24. korda toimuv töövarjupäev on ametlikult täna, kuid varjutamised on toimunud terve nädala vältel, et võimalikult paljud endale sobiva aja leiaksid.

Kersti Loor märkis, et töövarjupäev annab õpilastele võimaluse kogeda, milline näeb välja tema unistuste töökoht. Mõnikord selgub ka, et tegelikult polegi amet üldse selline nagu ette kujutati. Noorele inimesele võib see olla tõeline reaalsuskontroll. 

Töövarjupäeva traditsioonile pani alguse JA Eesti 1998. aasta kevadel, kui klassitäis Jakob Westholmi Gümnaasiumi õpilasi varjutas ühe päeva jooksul erinevaid riigitöötajaid. JA Eesti vilistlasorganisatsiooni JA Alumni Estonia poolt korraldatud eraldi algatuse - Tööpäeva Krooni raames on gümnaasiumiõpilastel võimalus kandideerida töövarjuks erinevate tuntud Eesti tippjuhtide ja oma ala spetsialistide juurde. 

Tagasi Kooli on kodanikualgatus, mis tegutseb visiooniga viia kõigi 1.-12. klasside õpilasteni elulised oskused külalistundide, õppekäikude ning töö- ja tudengivarjutamiste kaudu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles