Tarbija hindab Eestis kasvatatud kala

Kuido Saarpuu
Copy
Ulgel peeti käimasoleval nädalavahetusel au sees angerjat. «Vot, see on angerjas!» näitas Tauno Laasik, kes parasjagu suures pajas angerjasupi jaoks puljongit keetis.
Ulgel peeti käimasoleval nädalavahetusel au sees angerjat. «Vot, see on angerjas!» näitas Tauno Laasik, kes parasjagu suures pajas angerjasupi jaoks puljongit keetis. Foto: Elmo Riig

Eesti Konjunktuuriinstituudi tänavu tehtud uuring „Eesti elanike suhtumine Eestis kasvatatud kalasse“ näitas, et enamikul vastajatest (98%) on kasvatatud kala söömisega kaasnenud head tunded. Uuringu tulemustest ja kasvanduskala pakkumise arengukohtadest kirjutab Maablogis Tartu Ülikooli Kalanduse Teabekeskuse vesiviljelusspetsialist Risto Kalda.

 

Sööjad hindavad kasvanduskala puhul kõige enam värskust, head maitset ja kontrollitud kvaliteeti. Kohaliku kala puhul on headest kasvutingimustest ja lühikesest tarneajast tulenevalt neid ootusi üsna kerge täita.

Vikerforell, angerjas, karpkala ja angersäga on kalad, mida tarbija Eestis kasvatatavatest kaladest paremini teab ja tunneb. Vähem teatakse, et Eestis kasvatatakse ka tuuralisi ja paaliat. Uuringust selgus, et kasvatatud kala kohta teabe saamine ongi üks lahendamist vajavaid kitsaskohti, sest kala ostmisel ei ole praegu alati võimalik saada teavet, millal see välja püüti ja kust on see pärit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles