Sõjamuuseum kogub kaitseliidu 1990ndate ajalugu

Urmas Glase
Copy
1990ndatel Järva maleva staabiülem, praegu Türil komisjonikauplust pidav Alfons Jakobson otsis sõjamuuseumi üleskutse peale ajalooliste käesidemete kõrval välja ka ennesõjaaegse Järva maleva pealikule kuulunud jao-, rühma- ja kompaniipealiku lahingutegevuse käsiraamatu.
1990ndatel Järva maleva staabiülem, praegu Türil komisjonikauplust pidav Alfons Jakobson otsis sõjamuuseumi üleskutse peale ajalooliste käesidemete kõrval välja ka ennesõjaaegse Järva maleva pealikule kuulunud jao-, rühma- ja kompaniipealiku lahingutegevuse käsiraamatu. Foto: Dimitri Kotjuh

Kui kaitseliidu Järva maleva taasiseseisvusaja esimene pealik ja hilisema ülema kohusetäitja Neeme Väli sõjamuuseumi kaitseliidu 1990. aastate esemete ja materjalide kogumise kampaaniast kuulis, ütles ta, et just mõni päev tagasi vaatas ta panipaigas tõtt kaitseväe esimese vormiga, mille ta kaitseliidus endale sai.

«Päris esimest vormi, Nõukogude armee välivormist kohandatut, mul enam vist alles ei ole, poeg kandis selle üsna ribadeks. Selle juurde lasin sõjaaegse Saksa telkmantli riidest bareti õmmelda. Ei teagi, kas pojal on neist midagi veel alles jäänud,» mõtiskles ta.

Neeme Väli tunnistas, et andis kunagi sõjamuuseumi juhile lubaduse oma arhiivi talletanud esemed muuseumi viia, kuid seni seisavad kastid ikka veel kuuri all. «Lähengi kohe vaatama ja sortima selle pilguga, mis sellest võiks muuseumile huvi pakkuda,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles