Apteekides vaktsineeriti ligi 14 000 inimest

Kuido Saarpuu
Copy
Gripivaktsiin.
Gripivaktsiin. Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

Tänavu sügisel vaktsineeriti apteekides gripi vastu ligi 14 000 inimest, kellest kolmandik kuulus riskirühma.

 

Eesti Proviisorapteekide Liidu (EPAL) juhi, proviisor Ly Rootslase hinnangul teeb rõõmu, et riskirühm moodustas suure osa apteekides vaktsineeritutest. „Kolmandik sel sügisel apteegis vaktsineeritud inimestest olid vanemad kui 65 aastat. Just seda riskirühma soovitab eeskätt gripi vastu vaktsineerida ka Maailma Terviseorganisatsioon. Mõnes Eesti piirkonnas moodustas riskirühm isegi suurema osakaalu. Näiteks Saaremaal oli apteegis vaktsineeritutest lausa 40% vanemad kui 65. aastased,“ selgitas Rootslane.

EPALi juht avaldas lootust, et järgmistel aastatel jagub vaktsiini kõigile soovijatele ja selle tulemusena saab apteekides vaktsineeritud veel rohkem inimesi. „Oleme kolme aasta jooksul saanud kinnitust, et inimestel on väga suur huvi apteegis vaktsineerimise vastu. Loodetavasti planeerivad järgmisel hooajal kõik tervishoiu osapooled vaktsiini koguseid paremini ette ja vaktsiini jagub piisavalt kõigile soovijatele. Kindlasti on abiks kui edastada võimalikult vara ehk juba talve hakul vaktsiini koguste prognoosid,“ tõdes Ly Rootslane.

Eesti suurim proviisorapteeke koondav ühendus on seisukohal, et kui vastava väljaõppe saanud apteekritele antakse vaktsineerimisõigus, siis see tagab vaktsineerimisteenuse laialdasema kättesaadavuse. Hetkel Eestis kehtivate regulatsioonide kohaselt on vaktsineerimisõigus vaid tervishoiuteenuse osutajatel, mitte aga apteekritel. Seetõttu vaktsineerisid apteekides vastava väljaõppe saanud meditsiiniõed.

Eesti Proviisorapteekide Liidu (EPAL) juhi, proviisor Ly Rootslase hinnangul teeb rõõmu, et riskirühm moodustas suure osa apteekides vaktsineeritutest.

Selle aasta sügisel Turu-uuringute AS poolt läbi viidud uuringust selgus, et kui apteeker on saanud vastava väljaõppe, siis usaldaks teda vaktsineerijana 84% Eesti elanikest, kes toetavad vaktsineerimist. Samuti järeldus uuringust, et 52% vastajatest teeks koroonavaktsiini apteegis.

Euroopa riikides on levinud praktika, et apteekrid vaktsineerivad. Täna teevad seda apteekrid näiteks Taanis, Norras, Iirimaal, Portugalis, Ühendkuningriigis ja veel mitmes teises riigis.

Apteegis vaktsineerimise puhul hindavad inimesed enim kättesaadavust ja mugavust. Apteegid asuvad kergesti ligipääsetavates asukohtades ja on pika lahtiolekuajaga ning avatud ka nädalalvahetustel, mis toob vaktsineerimise inimestele oluliselt lähemale.

Tänavu sai gripi vastu vaktsineerida kolmekümnes apteegis ja kokku kaheksas linnas üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles