Paide reovesi koroona laialdast levikut ei näita

Tiit Reinberg
Copy
Paide linna reoveepuhasti
Paide linna reoveepuhasti Foto: Priit Värk

Kui palju on koroonaviirus päriselt ühiskonnas levinud? Eestiski alustatud uuringud näitavad, et parima vastuse saame, kui vaatame kanalisatsiooni jõudvat bioloogilist materjali.

See lähenemine võimaldab saada kiiresti ülevaatlikke andmeid, mille põhjal saab anda hinnangu viiruse tegelikule, kaasa arvatud varjatud levikule. Reovee abil on korraga võimalik uurida suuremat osa elanikkonnast ning seda saab teha pikema ajaperioodi vältel. Sellised andmed sobivad vundamendiks, millele tuginedes saab juba muuta inimeste testimise ulatust. Samuti annab reovee analüüs kinnituse viiruspuhangu lõpust. Mis eriti oluline, reovee-põhine seire võimaldab tuvastada ka asümptomaatilise leviku ulatust.

Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi projektijuht Margit Meiesaar ütles Järva Teatajale, et alates augustist võetakse koroonaseire raames reoveeproove 20 suuremast Eesti linnast ja sealhulgas ka Paidest. „Proovid võetakse nädala alguses Eesti Keskkonnauuringute Keskuse poolt ning tulemused selguvad nädala lõpus TÜ tehnoloogiainstituudis ning liiguvad Terviseametisse,“ selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles