Uus pass jutustab loo Eestimaast

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Eero Vabamägi

Politsei- ja Piirivalveamet alustab 2021. aasta alguses uute passide väljaandmist. Passide kujunduses on tähtsal kohal Eestimaa loodus ja Eestile omased elemendid, mis jutustavad loo meie riigist. Uuenduslikult on ka passi turvaelemendid põimitud kujunduse osaks.

Uue passi kujunduses on kasutatud traditsioonilisi Eestit iseloomustavaid elemente. „Näiteks leiab reisidokumentidest riigi vapi, Eesti rahvuslinnu suitsupääsukese, rahvuspuu tamme ning rahvuslooma hundi,“ rääkis PPA identiteedi ja staatuse büroo peaekspert Eliisa Sau.

Passi sisekaantel on kujutatud rannikuäärt ja tasast merd, mis piiritleb Eestimaad. Passi sisulehed iseloomustavad aga paksu Eesti metsa, kus elavad erinevad loomad ja linnud. Osad passis olevad turvaelemendid on silmaga nähtavad, mõned sõrmega kombatavad ja muist neist on näha üksnes erivalguses või luubiga. „Silmaga näeb loodusfotosid ning Eesti metsades elavate lindude ja loomade - halljänese, hundi, karu, metssea, põdra, ilvese, kassikaku ja merikotka pilte. Sõrmega on kombatavad merelained, rändrahnud ning metsa muster,“ sõnas Sau.

Uue passi kujunduses on kasutatud traditsioonilisi Eestit iseloomustavaid elemente.

Uurides passi hoolikalt luubiga, võib näha väikeses kirjas Eesti kauneimaid lauseid, mis samuti haakuvad kujundusega. Näiteks:

- hundi juures „KUULA KALLIS KUIDAS KOHISEVAD PUUD“

- metssea juures „MAHLAKAS JÕHVIKAS MAITSES SOISEL KALDAL HÄÄ“

- ilvese juures „KÕRV PUHKAB KUI ON MEIE ÜMBER VAIKUS“

- põdra juures „TUULEIIL HIILIS HILISSÜGISEL HAAVIKUS“

- karu juures „EESTI METS ON ILUS“

- halljänese juures „PÕLLUL KÕLAS PÄÄSULAUL“

Erivalguses muutub pass öiseks Eestimaaks, kus elavneb loodus. „UV-valguses ilmuvad passi kaanele vihmapiisad ning sisekaanel kujutatud rahulik meri hakkab lainetama. Lainetesse omakorda on peidetud lause „MERI TUULETA ON HARVA,“ mida näeb samuti üksnes erivalguses. Siselehtedel tuleb esile öine tähistaevas ja mets, milles on laused „ÖISE TAEVA TÄHED NÄITAVAD TEED“ ja „TAEVA LÕI SILLERDAMA KIRGAS TÄHEÖÖ“. Samuti ilmub taevasse kaheksa erinevat kuu faasi, virmalised ning üle pimeda metsa lendav öökull,“ rääkis Sau.

Politsei- ja Piirivalveamet alustab uute passide väljaandmist 1. jaanuaril 2021. Sellega seoses on 17.12.2020-11.01.2021 peatatud kiirpasside väljaandmine.

Passitaotlust saab kiiremini ja viis eurot soodsamalt esitada politsei iseteeninduses aadressil iseteenindus.politsei.ee. Sõrmejälgi ei pea uuesti andma, kui nende andmisest on möödunud vähem kui kuus aastat. Valminud dokumendile järele tulemiseks soovitab politsei eelnevalt broneerida aeg aadressil broneering.politsei.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles