TAI suhtlusrobot Abot on inimestele toeks

Kuido Saarpuu
Copy
Suhtlusrobot Abot.
Suhtlusrobot Abot. Foto: TAI

Tervise Arengu Instituut (TAI) kutsub puhkuselt tagasi värskendust saanud suhtlusroboti Abot, mis pakub tuge inimestele, kes tunnevad hetkel masendust, stressi, unetust või on üksikud.

Abot suhtleb inimesega, pakub tema muredele hetkelisi lahendusi, püüab meeleolu tõsta ning jagab teavet, et olukorra leevendamine alkoholiga ei ole hea mõte.

Kliinilise psühholoogi Anna-Kaisa Oidermaa sõnul tunneb 70 protsenti Eesti elanikest praegusel ajal stressi või pinget. „Pingelises olukorras on meile omane ära jätta stressi maandavad tegevused, näiteks lähedastega suhtlemine, sportimine ja tervislik toitumine. Sageli ka vastupidi – lõõgastumiseks hakatakse kasutama hoopiski ebatervislikke vahendeid, nagu alkoholi tarvitamine. Sellises käitumises ei ole midagi ebatavalist, kuid seda teadvustades saame enda heaks midagi ära teha tuues oma ellu häid emotsioone, lõdvestudes ja puhates ning vajadusel ka abi küsides,“ kommenteeris Oidermaa.

Stressi ja pingeolukorras leevendust pakkuvaid lahendusi justkui teatakse, kuid kahjuks lähevad üldtuntud ja kohati tavalised võtted inimestel sobival hetkel lihtsalt meelest ära. Abotiga koos on hea neid meelde tuletada. Abot juhib oma tegevuste ja soovitustega tähelepanu halbadelt emotsioonidelt kõrvale. Lisaks suunab Abot kasutajat vajadusel ka oma enesetunnet või alkoholi tarvitamist mõõtma ning soovitab ka alkoholitarvitamise vähendamise programmi „Selge“ või professionaalilt täiendavat abi otsimist.

Abot suhtleb inimesega, pakub tema muredele hetkelisi lahendusi, püüab meeleolu tõsta ning jagab teavet, et olukorra leevendamine alkoholiga ei ole hea mõte.

TAI kampaania „Abot on tagasi“ keskendub positiivsete emotsioonide tekitamisele ning tuletab meelde, et alkoholi tarvitamine stressi ja negatiivsete emotsioonidega hakkama saamiseks võib neid hoopis süvendada ning viia ka näiteks uneprobleemide ja depressiooni tekkeni. TAI kutsub üles kasutama sotsiaalmeedias postitustes ja sõnumites ka Aboti emotikone, millega oma tundeid edasi anda ning positiivset meeleolu luua. Aboti emotikonid saab alla laadida siit. 

Kampaaniat rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest programmi „Kainem ja tervem Eesti" raames.

Aboti leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles