55 erinevat laenulepingut viis inimese pankrotti

Anne Põder
Copy
Raha
Raha Foto: Arvo Meeks

Kolm aastat on piisavalt pikk aeg, millega mõtlematult laene võttes võib kukkuda üüratusse võlaauku ning lõpetada pankrotiga. Sama ajaga on võimalik teha ka elus kannapööre ning ronida laenusügavikust välja. Süda-Eesti sotsiaaltöökeskuse võlanõustaja Tiina Larven jutustas kaks eripalgelist lugu.

Kolme aastaga suurde võlaauku

Tiina Larven rääkis loo inimesest, kes vahetas töökohta. Et tööle sõita, vajas ta autot. Selle ostis ta laenuga. Auto vajas kütust ja putitamist ning selleks tuli võtta omakorda kiirlaenu. Samal ajal tuli ka peret üleval pidada ja olmetingimustele kulutada. Nii oli jälle tarvis võtta laene. Palgast ei jagunud kõikide laenude tagasimaksmiseks ja see viis omakorda uute rahalaenamisteni.

Lõpuks oli kolme aastaga inimese õlul 70 000 euro suurune võlg 17 võlausaldajalt 55 kehtiva lepinguga.

Talle kuulutati välja eraisiku pankrott. Ees seisab pikk ja raske tee, et võlgadest vabaneda.

Kolme aastaga võlakoormast vabaks

Aastate eest tuli Tiina Larveni nõustamisele üksikema, kel oli kukil juba 11 laenu kogusummas ligi 12 000 eurot.

Ta oli valmis nii enda kui ka lapse nimel muutma elukorraldust ja viima igapäevakulud miinimumini, et olukorrast välja rabeleda.

«Tegime talle eelarve, kus lisaks sissetulekule määrasime ära kõik kohustuslikud väljaminekud. Seadsime laenud järjekorda ja arvestasime eelarves üle jäänud raha päevarahadeks,» ütles Larven. «Tal jäi koos lapsega toimetulekuks algul alla kolme euro päevas. See oli suur pingutus, kuid vaid toidu ostmisele ja elus püsimisele keskendudes sai ta hakkama.»

Larven lisas, et naisel õnnestus leida lisatööots, mis aitas elujärge parandada. Mida rohkem võlad järjest kustusid, seda suuremaks läks ka päevaraha.

«See naine rabeles võlaorjusest välja kolme aastaga ja alustas elu uuesti puhtalt lehelt ühegi võlgnevuseta. Saadud kogemus tuleb talle edaspidises elus kindlasti kasuks,» lausus Larven.

*Laenurattas võib väikegi summa kasvada hiigelvõlaks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles