Mis riikide jõulupuud, piparkoogid ja küünlad olid meie kodudes möödunud aastal

Kuido Saarpuu
Copy
Jõulukuusk.
Jõulukuusk. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Jõulupühad on peagi käes ja paljudel juba jõulupuudki tuppa toodud ning ehitud. Vaatasime eelmiste aastate väliskaubanduse andmetest järele, milliseid iseloomulikke jõulukaupu kõige rohkem Eestisse tuuakse ja millised enim riigist välja rändavad.

 

Statistikaameti andmetel eksporditi 2019. aastal ligi 90 100 Eestis kasvatatud jõulupuud. Enam kui pooled neist ehivad Taani ja kümnendik nii Venemaa, Soome kui ka Suurbritannia kodusid. Eelmise aasta jõulupuude väljavedu jäi 2018. aasta tasemele, kuid toimus mitmeid muutusi partnerriikides. Eesti jõulupuud jõudsid möödunud aastal lõpuks ka Poola (ligi 1600) ja Ukraina (ligi 1000) kodudesse. Soome eksporditi aga pea kolm korda enam jõulupuid kui aasta varem.

Mullu oli Eestis kasvatatud ja eksporditud jõulupuu keskmiseks hinnaks 9,90 eurot tükk. Kõige kallimad jõulupuud eksporditi Iirimaale (keskmine hind 23,20 eurot tükk) ja kõige odavamad Taani (keskmine hind 7,60 eurot tükk).

Eestisse toodi 2019. aastal pea 12 300 jõulupuud, mis on 84% enam kui 2018. aastal. Enamik imporditavatest jõulupuudest tuli Taanist ja neist ligi 80% olid ka seal kasvatatud. Imporditud jõulupuu keskmine hind oli 10,15 eurot tükk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles