Transpordiamet tagab ohutuse maal, vees ja õhus

Kuido Saarpuu
Copy
Tartu maantee ehitus
Tartu maantee ehitus Foto: Mihkel Maripuu

1. jaanuaril 2021 alustas tööd Transpordiamet, mille eesmärk on ohutu, mugava ja kiire liiklemiskeskkonna ning nutikate, säästlike, liikuvust soodustavate ja omavahel ühendatud transpordiliikide arendamine.

 

“Uue ameti sünd toob juurde suuri võimalusi ja väljakutseid, mida peame vääriliselt ellu viima kõikides valdkondades,” tõdes Transpordiameti peadirektor Kaido Padar. “Uus amet puudutab iga eestimaalast 200 sadama, 200 õhusõiduki, 16 600 km riigiteede või 1,1 miljoni arvele võetud sõiduki kaudu.”

Transpordiameti olulised valdkonnad jaotuvad kuue teenistuse vahel: liikuvuse planeerimine, merendus ja veeteed, maanteehoid, lennundus-, liiklus- ning järelevalveteenistus. Oluline fookus on ohutul, keskkonnasäästlikul taristul ja sõiduvahenditel ning loomulikult sellel, et Eestis oleksid teadlikud ja vastutustundlikud vee-, õhu- ja maismaasõiduki juhid ja liiklejad.

Padari kinnitusel on kõik teenistused võrdselt olulised ning ametite ühendamine loob parema võimaluse kompetentside kasutamiseks ja sünergia loomiseks. Ameti eesmärk on tervikliku liikuvuse kujundamine, et nii inimesed kui ka kaubad saaksid liikuda mugavalt, ohutult ja kiirelt eri transpordiliike kasutades.

Transpordiameti olulised valdkonnad jaotuvad kuue teenistuse vahel: liikuvuse planeerimine, merendus ja veeteed, maanteehoid, lennundus-, liiklus- ning järelevalveteenistus.

Täiesti uut rolli täidab järelevalveteenistus, mis teeb järelevalvet ligi 50 teenuse üle, sh sõidukid, tehnoülevaatus, teed, koolitused jne. „Eesmärk on eelkõige ohutuse tagamine ning ennetav tegevus, et liiklusesse ei jõuaks ohtlikud sõidukid, teed oleksid ohutud, ühistransporditeenus oleks kvaliteetne,“ sõnas järelevalve teenistuse direktor Kristo-Taavi Ruus.

Transpordiameti 2021. aasta investeeringute kogumahuks on planeeritud 259 miljonit eurot, millest 49 miljonit on plaanis rahastada välisvahenditest. Ameti tulude maht on 103 miljonit eurot, millest enamuse moodustavad riigilõivud ja tee- ning veetaristu kasutamisest kogutavad tasud.

2021. aastal on teede investeeringute maht üle aastate üks suurimaid: teedevõrgu arendamisse on kavandatud 143 miljonit eurot ja säilitamisse 104 miljonit eurot. Lisaks investeeritakse infotehnoloogilistesse arendustesse 4 miljonit eurot, laevade kaasajastamisse 4,2 miljonit eurot ning tuletornide rekonstrueerimisse 2 miljonit eurot.

Transpordiliikide ülene ühendamet parandab avalike teenuste kvaliteeti ja kättesaadavust inimestele. Padar selgitas, et ühendametis saab avalikke teenuseid planeerida ja kujundada kliendikesksemalt, mis tähendab inimeste jaoks mugavamat ja kiiremat suhtlemist riigiga.

Transpordiamet loodi ühendades Lennu-, Maantee- ja Veeteede Amet ning nende õigusjärgsena. Ametis töötab ligi 850 inimest 17 esinduses üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles