Aita leida ⟩ Reopalu kalmistu rüüstaja jäi lehelugeja pildile (11)

Urmas Glase
Copy
Lugejalt pärit fotol on näha, kuidas lumisel ajal keegi meesterahvas taob Reopalu kalmistul haamriga ristidelt silte.
Lugejalt pärit fotol on näha, kuidas lumisel ajal keegi meesterahvas taob Reopalu kalmistul haamriga ristidelt silte. Foto: Lugeja foto

Täna hommikuks oli Järva Teataja postkasti toodud fotod, millel võib näha Paide Reopalu surnuaial haamri ja meisliga ristide kallal askeldavat meest.

Piltide jõudmine toimetuseni sarnaneb Hollywoodi parimates põnevikes nähtuga, kus keegi tundmatu trükib ilmselt telefoniga tehtud pildid printerist välja, teeb ööpimeduses õues tiiru ja poetab mööda minnes kokku volditud paberilehed kahe pildiga Järva Teataja postkasti. Piltide toojale oli oluline jääda anonüümseks ja mitte jätta endast ühtegi elektroonilist jälge.

Seni tundmatu meesterahvas askeldas veel tuvastamata ajal Reopalu kalmistul haamriga ristidelt nimesilte maha toksida.
Seni tundmatu meesterahvas askeldas veel tuvastamata ajal Reopalu kalmistul haamriga ristidelt nimesilte maha toksida. Foto: Lugeja foto

Pildid on mustvalged, kuid oletatav haudade rüüstaja neil on üsna hästi näha. Kahjuks pole terane lehelugeja, kes pildid tegi, märkinud ära kuupäeva, millal kahtlane mees Reopalu surnuaial kopsis.

Fotodelt on näha, et maad katab lumekirme, mistõttu võib oletada, et rüüsteretk leidis aset viimase kuu või pooleteise vältel.

Sellegipoolest on fotod oluliseks juhtlõngaks, mis aitavad lähemale enneolematu barbaarsusega hakkama saanud inimese tabamiseks.

Järvamaa muuseumi teadusjuht Ründo Mülts ütles, et tal uut teavet hauaristide rüüstamise kohta pole: "Sotsiaalmeedia kommentaaride alt lugesin vaid kellegi postitust, et nägi kahtlast tegevust."

Paide politseijuht Margus Toomsalu kutsub inimesi, kel on teavet Reopalu kalmistu haudade ristide rüüstamisest, mis aitavad uurimist edasi viia või fotodel kujutatud isikut tuvastada, politseid teavitada aadressil laane.vihje@politsei.ee või võtta otse ühendust.

Vandaali tabamiseks on oluline, et ka Järva Teatajaga fotosid jaganud inimene annaks politseile originaalkvaliteedis fotosid ning täpsustaks piltide tegemise aja.

Vihjeid uute faktidega võib saata ka aadressil toimetus@jt.ee või helistada loo autorile telefonil 5010409.

Eile tellis muinsuskaitseamet Reopalu kalmistul inventuuri, millega tuvastati, et varastatud on nimeplaadid ja muid tähiseid 186 ristilt. Taastamisväärtuses tekitatud kahju on 37 000 eurot, kuid kultuurilväärtuslik kahju on muuseumi teadusjuhi kinnitusel hindamatu.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles