Lugeja aitas Reopalu kalmistu oletatava rüüstaja tuvastada mõne tunniga

Urmas Glase
Copy
Seni tundmatu meesterahvas askeldas veel tuvastamata ajal Reopalu kalmistul haamriga ristidelt nimesilte maha toksida.
Seni tundmatu meesterahvas askeldas veel tuvastamata ajal Reopalu kalmistul haamriga ristidelt nimesilte maha toksida. Foto: Lugeja foto
  • Juba 18 minutit peale lugejafoto avaldamist tuli esimene oluline vihje
  • Viimne kui üks eilse päevaga toimetusse laekunud infokilt viitas ühele mehele
  • Kahtlustatav on Reopalu kalmistul toimetanud vähemalt varasügisest
  • Arvatav rüüstaja ise eitas pattu ja pakkus, et varas tuleks oksa tõmmata

Järva Teatajal ja küllap ka Paide linnal on põhjust uhke olla tähelepanelike lehelugejate üle, kes eile ajalehe veebiüleskutse peale aidata tabada Reopalu kalmistu 186 risti rüüstaja andsid toimetusele paari tunniga kümmekond olulist vihjet ja neid tuli kuni õhtuni juurde.

Mustvalgete piltide jõudmine toimetuseni eile hommikul sarnaneb Hollywoodi parimates põnevikes nähtuga, kus keegi tundmatu trükib ilmselt telefoniga tehtud pildid printerist välja, teeb ööpimeduses õues tiiru ja poetab kokkuvolditud paberilehed kahe pildiga möödaminnes Järva Teataja postkasti.

Piltide toojale oli oluline jääda anonüümseks ja mitte jätta endast maha ühtegi elektroonilist jälge.

Eranditult kõik inimesed, kes päeva peale toimetusega ühendust võtsid, viitasid ühele ja samale Paide lähistel elavale eakale mehele, kes liigub ringi jalgrattaga ja keda võib enamasti päevasel ajal kohata Ristiku tänava piirkonnas. Helistajate seas on nii mehe kunagisi töökaaslasi ja naabreid, kes teavad tema elukombeid ja metallikrattimisi, kui ka inimesi, kes olid kohanud teda Reopalu kalmistul liikudes ja tundsid ta ilmeksimatult ära.

Viimati nähti meest Reopalu kalmistu ristide kallal askeldamas veel sel esmaspäeval. Murtud neetide vase oksüdeerimise järgi on näha, et ristide kullatud vaskplaatide vargus on kestnud kuid.

Vanim teade selle kohta, mida inimesed on märganud, pärineb sügisest lehtede langemise ajast, kui üks ema hauda hooldama läinud naine kuulis metallikõlksatusi kalmistu Reopalu-poolsest otsast ja hiljem märkas oranži rattaga meest liikumas kalmistu teises otsas.

Kui esimene hüpotees pakkus, et kahtlustatav käis ristide kallal meisli ja haamriga, siis pealtnägija ütlustest ja eile toimetusse anonüümselt edastatud piltidelt võib aimata, et nimeplaatide varas tegi viimasel ajal oma hävitustööd kirvega.

Ühelt säilinud plaadilt paistab varga käekiri. Varas lükkas kirveteraga üle plaadi oksüdeerunud kihi maha, et veenduda, et tegu on vasega. Seejärel lükkas ta kirvetera plaadi ja risti vahele ning surus keha raskusega needi pooleks.

Vargale on üle jõu käinud kõrgemal asuvate ristide eemaldamine. Üks kangutatud plaat ja üksikud säilinud plaadid kinnitavad seda oletust.

Muinsuskaitseameti Järvamaa nõuniku Karen Klandorfi tähelepaneku järgi on alles ka mitme madalama väiksema risti nimetahvlid. Võib oletada, et vasevargale käis madalate ja kõrgel asuvate plaatide kangutamine üle jõu.

Leidsime pildil olevaga 99 protsenti sarnaneva ja kirjeldustele vastava eaka mehe eile keskpäeval Maksimarketi eest oranži jalgratta kallal askeldamas, kuid ta ei võtnud kalmistu rüüsteretki omaks.

Mees selgitas, et kuulis Reopalu kalmistul tehtust eile õhtul televiisorist ja tegemist on nii jubeda looga, et ta ei suuda ettegi kujutada, kes võis millegi sellisega hakkama saada. «See on ju surmapatt,» sõnas ta.

Fotot vaadates tunnistas mees, et nad on tõepoolest natuke sarnased, kuid kinnitas, et tema see ei ole.

Mees ütles, et sõidab jalgrattaga sageli Reopalu kalmistust mööda, kuid kalmistul käis ta viimati möödunud suvel, kui viis ühe haua peale küünla.

Ta avaldas lootust, et politseinikel õnnestub kurjategija tabada, ega teinud saladust, et tema hinnangul võiks selle kurjategija üles puua.

Paide politseijaoskonna juht Margus Toomsalu ütles, et politsei kahtlustab sama meest, keda kirjeldasid toimetusega suhelnud lugejad, kuid lisas, et uurimise huvides politsei praegu täpsemat infot anda ei saa.

Et viimased rüüstamised pandi toime loetud päevad tagasi, on lootust, et osa varastatud nimeplaate õnnestub kätte saada. Ent kuid tagasi varastatud tahvlite säilimise suhtes pole võimalik nii optimistlik olla.

UURIMINE

6. jaanuaril alustati kriminaalmenetlust selles, et möödunud aasta lõpus varastati Paide Reopalu kalmistul 186 metallristilt vasesulamist nimesildid ja hauatähised.

Alustatud kriminaalmenetluste kohta saab lisainformatsiooni Lääne Ringkonnaprokuratuurist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles