Ilmub kunstnik Ants Viidalepa mälestusteraamat

Kuido Saarpuu
Copy
Viidalepa raamatu esikaas.
Viidalepa raamatu esikaas. Foto: Erakogu

6. jaanuaril 2021 möödus 100 aastat Paidest pärit hinnatuima raamatute illustraatori ja maalikunstniku Ants Viidalepa sünnist. 

Järvamaa kultuuri teabetoa eestvedaja Tiiu Saarist on selleks puhuks koostanud raamatu “Viidalepa vested”, mida esitletakse laupäeval, 16. jaanuaril kell 13 Paide muusika- ja teatrimaja väikeses saalis.

Raamat koosneb Ants Viidalepa mälestustest, mis on salvestatud aastatel 1994-1995 kunstniku Tallinna ateljees ning digitaliseeritud ja paberile pandud aastail 2015–2020. Raamat koosneb 21st erinevast peatükist, mida ilmestavad maalide ja raamatute illustratsioonide fotod ning perepildid. Esmakordselt on avalikkuse ees ka Ants Viidalepa maali „Paide laadad“ saamislugu, millele on jäädvustatud kunstniku lapsepõlve mälestused.

“Raamatust saame teada, millest sai Viidalepp inspiratsiooni oma elutööks nimetatud maali “Paide laadad” tegemiseks ning kes on pildil kujutatud paidelased. Kunstnik on ise öelnud, et idee jäädvustada lapsepõlve laadamälestused ajalukku tekkis juba algkooli kolmandas klassis, kui kirjutas kirjandit laatadest ning lisas juurde oma joonistused,” rääkis Tiiu Saarist. “Raamatusse on lisatud ka Viidalepa illustreeritud raamatute teadaolev nimekiri ning palju kaasatõmbavaid lugusid 1930ndate elust Paides.“

Raamat koosneb Ants Viidalepa mälestustest, mis on salvestatud aastatel 1994-1995 kunstniku Tallinna ateljees ning digitaliseeritud ja paberile pandud aastail 2015–2020.

“Viidalepa vestetes” on 176 lehekülge, selle trükkis kirjastus Akriibia, korrektuuri tegi Järvamaa juurtega Urve Buschmann ning kujundas Helje Eelma. 

Raamatu esitlusel näeb Viidalepa maali “Paide laadad”, mis igapäevaselt asub Paide raekojas. Kuulata saab Viidalepa tütre Maria muusikust abikaasa loodud Paidele pühendatud klaveripala ning esinevad PAMTi muusikastuudio solistid.

Oodatud on kõik Ants Viidalepa elust ja tegevusest huvitatud inimesed.

Üritus on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles