Türi gümnasist võidutses õigusteemaliste õpilastööde konkursil

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Pixabay

Riigikohus tunnustas neljapäevasel 101. aastapäeval parimate õigusteemaliste õpilastööde autoreid ja nende juhendajad. Gümnaasiumiastmes tunnistati esikoha vääriliseks Türi ühisgümnaasiumi õpilase Deisy Nursi tööd. Teda juhendas Paide linna juristina tööl olnud Mari Mikson.

Kaasuskonkursi žürii esimees ja riigikohtunik Kalev Saare avaldas lootust, et konkursil osalemine andis kõigile juurde ühe hea kogemuse, avardas osalejate arusaamu nii õigusest, õiglusest, põhiseadusest ja selles sisalduvates väärtustest, samuti ka kohtuniku ja kohtute tööst õiguse mõistmisel. "Soovin et õpilased säilitaksid julguse mõelda ja tegutseda oma sisemisest õiglustundest lähtuvalt, oma seisukohti välja öelda ja neid ka argumenteerida,“ lausu ta.

Konkursi raames said õpilased valiku teha kolme elulise kaasuse hulgast. Nii tsiviilõiguse kui ka haldusõiguse kaasused olid seotud olukordadega koroonaviiruse tingimustes, kus nakkusohu korral suletakse kaubanduskeskuseid ning valvatakse selle üle, et ei toimuks lubamatuid kogunemisi. Karistusõiguse kaasus puudutas alkoholi liigtarbimist ja seda, mida isik või tema lähedased võivad ette võtta, et sõltuvusse sattunut sellest eemale hoida.

Deisy Nursi juhendaja Mari Mikson ütles, et õpetab Türi ühisgümnaasiumis  12. klassile ainet “Inimene ja õigus” juba kolmandat aastat. Aine kestab ühe aasta ehk siis koostöö klassiga ongi vaid aastane.

Mikson märkis, et esimesel aastal õnnestus koolil edukalt samal konkursil osaleda Daily Raudsepaga. "Sel aastal saatsid konkursile oma tööd mitu tublit õpilast, kelle töödest nägin koheselt suurimat potensiaali just Deisy Nursi omal," märkis ta.

Seetõttu tegi Mikson Nursi ja tema kokkupandud kaasusega natuke rohkem tööd ja vaev tasus ennast ära. "Gümnaasiumiastmes esimene koht - see on väga suur saavutus", kiitis ta.

Mari Miksoni hinnangul on Deisy arukas neiu ja oskab kaasa mõelda ning argumenteerida. "Seda oskust näitab ta ka tundides, kui küsib ja kaasa räägib," sõnas ta. "Seega lootsin ja uskusin konkursil tema töö edusse."

Deisy Nursi lahendas kaasuse teemal “Nakkav pidu”, mille sisuks oli koroona ajal peo korraldamine ja selle korraldamise tagajärjed. Nagu näha oli teema ja selle lahendus vägagi päevakajalised.

Tänavusele kaasuskonkursile laekus 109 tööd. Kõige populaarsemaks osutus sellel aastal karistusõiguse töö.

Töid hindasid riigikohtunik Kalev Saare, Lõuna Ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Kretel Tamm, Eesti Ekspressi ajakirjanik Külli-Riin Tigasson, Tallinna Halduskohtu kohtunik Kadri Sullin, Haridus- ja Teadusministeeriumi õigusosakonna juhataja Sille Uusna, Kose Gümnaasiumi uurimistööde aluste ja ajaloo õpetaja Moonika Oll, advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat Lise-Lotte Lääne.

Riigikohtu kommunikatsioonijuht Iris Raudsik edastas ka mõned hindajate kommentaarid Deisy Nursi töö kohta. Žürii tõi Nursi töö juures välja, et selles on väga põhjalikult selgitatud eriolukorra aluseid ja need seotud igaühe põhiõigustega. Kirjutaja on toonud välja arvukalt asjakohaseid põhiõiguseid, mida on omavahel edukalt võrreldud ja nende vahel tasakaal leitud. Hästi ja loogiliselt struktureeritud mõttekäik.

Deisy Nursi kaasuskonkursi tööga saab tutvuda siin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles