Päevinäinud altar läbis uuenduskuuri

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Suur töö tehtud: maalikonservaator Merike Kallas ja Paide Püha Risti kiriku koguduse juhatuse liige Joel Rikk võivad tulemusega rahule jääda.
Suur töö tehtud: maalikonservaator Merike Kallas ja Paide Püha Risti kiriku koguduse juhatuse liige Joel Rikk võivad tulemusega rahule jääda. Foto: Dmitri Kotjuh

Eelmise aasta veebruaris võeti Paide Püha Risti kiriku käärkambri seinalt maha 19. sajandist pärinev maal «Õnnistav Kristus», et see Tallinna restaureerimisele viia. Ennistust vajas ka altarisein, millele maal oli kinnitatud. Tegemist on küllaltki haruldase kodualtariga, mida kirikuskäija iga päev uudistama ehk ei satugi. Üldse on Eestis selliseid altareid teadaolevalt säilinud kaks.

Tagasi kodukirikusse jõudis eelmise sajandi alguses Ed. Drossi töökojas valminud ja nüüd ennistatud altar ühes maaliga eelmise aasta juunis. Töid teinud H&M Restuudio maalikonservaator Merike Kallas ning Piit ja Pross OÜ puidukonservaator Juhan Hint koostasid ennistustööde järkudest ka põhjaliku aruande.

Altarimaalil on kujutatud Jeesus Kristus ülestõusnuna pilvel seismas, parem käsi tervituseks üles tõstetud, vasak ette välja sirutatud. Tema paremale küljele jääb põlvitav ingel, kes hoiab käes palmioksa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles