Järvamaal läks elektriga seotud õnnetusjuhtumitega just nii

Kuido Saarpuu
Copy
Elektrikapp
Elektrikapp Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti (TTJA) äsja avaldatud statistika kohaselt toimus Eestis mullu 45 elektriga seotud õnnetusjuhtumit, tõsisemaid vigastusi sai 6 ja kergemaid vigastusi 39 inimest, surmaga lõppenud õnnetusi ei olnud. Peamiste elektriõnnetuste põhjuseks olid ohutusnõuete eiramine, hooletus ning katkiste elektriseadmete kasutamine.

 

Aastaga 2019 (39 õnnetust) võrreldes suurenes mullu nii õnnetuste arv kui ka õnnetustes viga saanud isikute arv. “On märkimisväärne, et väga palju elektriõnnetusi toimus eelkooliealiste lastega. Tüüpiline olukord, kus laps õnnetuses kannatada sai, oli seotud pistikupesa ja sellesse torgatud terava esemega. Selliseid õnnetusi oli kokku 10. Ülejäänud õnnetused lastega juhtusid pingestatud katkiste elektriseadmete või nende toitejuhtmete tõttu,” selgitas TTJA tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa.

Enamik õnnetusi (89%) toimus kodudes või nende lähiümbruses ja 11% juhtudest olid tööõnnetused. Olmes juhtus elektriõnnetusi remonditöödel, elektriseadmete (boiler, nõudepesumasin, elektripliit, elektriniiduk jt) rikkest, katkistest pistikupesadest, valgustitest ja juhtmetest. Tööõnnetused toimusid töödel alajaamades, juhtmete vahetamisel ja katkiste elektriseadmete kasutamisel. Piirkonniti toimus enim õnnetusi Harjumaal (14 õnnetust), Tartumaal (7 õnnetust) ja Ida-Virumaal (6 õnnetust). Kõige õnnetuste rohkem periood oli eriolukorrajärgne aeg mais ja juunis, mil toimus 15 elektrist põhjustatud õnnetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles