Eesti elanike kalatarbimise harjumustest ning oodatavatest muutustest, kirjutab hiljutistele kala tarbimise uuringutele ja värskele „Kala kõlab hästi“ kampaania ideele toetudes Maaeluministeeriumi kalamajandusosakonna turukorralduse ja kaubanduse büroo peaspetsialist Kairi Šljaiteris.
Kala kõlab hästi
Maaeluministeerium tellis 2020. aastal kala ja kalatoodete tarbimise uuringu[1] sooviga saada teada, kuidas on muutunud Eesti elanike kala ja kalatoodete tarbimine perioodil 2017–2019 ning mida peab tarbija silmas kalatoodete valikul. Eesti Konjunktuuriinstituudi tehtud tulemusi võrreldi varasemate samalaadsete uuringute tulemustega.
Euroopa kalandus- ja vesiviljelustoodete turu seirekeskuse andmetel tarbitakse Euroopa Liidu liikmesriikides kala u 24 kg inimese kohta aastas. Kõige enam söövad kala Islandi ja Portugali elanikud, vastavalt 92 kg ja 57 kg inimese kohta aastas. Eesti on aga kala tarbimiselt pigem tagasihoidlik. Värske uuringu andmetel on Eestis kalatoodete tarbimine vähenenud võrreldes 2016. aasta tulemustega kõigis kalatoodete gruppides, v.a suitsukala ja krabipulgad. Kui 2015. aastal tarbiti meil aastas kala veidi üle 13 kg elaniku kohta (koos väljaspool kodu tarbituga kokku ligi 17 kg), siis 2019. aastal natuke üle 12 kg elaniku kohta, arvestatuna kala eluskaalus.
Loe edasi maablogist!