Lauri Läänemets: Riigi rahastuse suurendamise asemel tuleks piirata valimiskulutusi

Kuido Saarpuu
Copy
Lauri Läänemets.
Lauri Läänemets. Foto: Dmitri Kotjuh

Jüri Ratase pakutud idee keelata eraisikutel annetuste tegemine erakondadele on pigem asendusteema viimaks fookust kriminaalse rahastuse teemalt eemale. Näiteks Keskerakonnaga seotud juhtumitest on enamus seotud keelatud annetustega, mis on tehtud kas mõjuvõimuga kauplemise või muul eesmärgil.

Selle asemel, et suurendada riigi rahastust erakondadele tuleks hoopis valimiskulutusi piirata. Miljonitesse ulatuvad valimiskampaaniad on pigem inimeste reklaamialane mõjutustegevus kui oma seisukohtade tutvustamine. Kui näiteks seada valimiskulutustele ülempiir 400 000 eurot, siis piisaks enamus erakondadele valimiste läbiviimiseks tänasest riigieelarvelisest toetusest.

Keelatud rahastamise ära hoidmiseks on vaja ERJK kontrollivõimekust tugevdada ja seaduses puudulikult kirjas olevad ennetusmeetmed täpsustada. Sotsiaaldemokraadid on andnud Riigikogu menetlusse mitu eelnõud, mis sisaldavad ERJK ja Õiguskantsleri poolt tehtud ettepanekuid kõige kriitilisemate kontrolliaukude ja ennetustegevuste parandamiseks.

Selle asemel, et suurendada riigi rahastust erakondadele tuleks hoopis valimiskulutusi piirata.

Eelnõude seas on valimiskulutustele ja telereklaamile mahupiirangu kehtestamine, ERJK pädevuste ja õiguste laiendamine ning karistuste karmistamine keelatud annetuste vastu võtmise eest. Näiteks ettepanek, kus kriminaalkorras annetuse vastuvõtja või andja uuesti rikkumise puhul ei tohi kolme aasta jooksul pärast süüdimõistmist annetusi teha ja neid vastu võtta või siis teatud summast annetajatele kohustus tõestada raha päritolu,“ ütles Lauri Läänemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles