Järvamaale lisandus üle veerandsaja koroonapositiivse

Järva Teataja
Copy
Koroonaproov
Koroonaproov Foto: Dmitri Kotjuh

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 5220 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid teste oli 760 ehk 14,6% testide koguarvust.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 410 inimesel. 274 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 49, Tartumaale 41, Pärnu- ja Saaremaale 38, Raplamaale 27, Järvamaale 26, Võrumaale 25 ja Viljandimaale 24 uut positiivset testi. Valgamaale lisandus 20, Põlvamaale 14, Jõgevamaale 10, Lääne-Virumaale 8, Hiiu- ja Läänemaale 3 uut nakkusjuhtu. 24 positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 603 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 12%.

Ööpäeva jooksul avati haiglates uusi COVID-19 haigusjuhtumeid kokku 66, haiglaravi vajab 452 patsienti

Suri viis inimest

13. veebruari hommikuse seisuga viibib haiglas 452 COVID-19 patsienti, nendest intensiivravi vajab 33 patsienti, kelledest omakorda juhitaval hingamisel on 13 inimest.

Uusi COVID-19 haigusjuhtumeid avati kokku 66. Koju saadeti 40 inimest, 19 inimest viidi üle mitte-COVID-19 osakonda.

Ööpäeva jooksul suri viis koroonaviirusega nakatunud inimest: 84-aastane naine, 82-aastane mees, 79-aastane naine, 74-aastane mees ja 55-aastane mees. Kokku on Eestis surnud 491 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 2943 COVID-19 haigusjuhtumit 2889 inimesega.

13. veebruari seisuga on tervenenud 41 203 inimest. Neist 28 731 inimese (69,7%) haigusjuhtum on lõpetatud, 12 472 inimese (30,3%) puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on koroonaviiruse tuvastamise võimekuse tekkimisest 2020. aasta kevadest tehtud enam kui 837 593 viiruse SARS-CoV2 määramise testi. Esmaseid positiivseid teste on kokku olnud 51 749 (6,2% testide koguarvust). Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata terviseameti koroonakaardilt.

Riskirühmi vaktsineeritakse

Eestis on COVID-19 vastu vaktsineerimisi tehtud 46 020 inimesele, kaks doosi on saanud 22 126 inimest.

Tänahommikuse seisuga on vaktsineerimisi tehtud kokku 46 020 inimesele, kellest  22 126 on saanud mõlemad doosid. Statistikat vaktsineerimiste kohta saab vaadata Terviseameti koroonaviiruse andmestikust. Inimene ise saab oma vaktsineerimisi vaadata Patsiendiportaalis digilugu.ee.

Eelmine nädal jõudis terviseametisse esimene AstraZeneca COVID-19 vaktsiini saadetis 7 200 doosiga. Veebruarikuu jooksul peaks Eestisse jõudma kokku ca 40 500 doosi AstraZeneca COVID-19 vaktsiini. Vastavalt riikliku immunoprofülaktika ekspertkomisjoni soovitusele kasutatakse AstraZeneca vaktsiini alla 70-aastaste riskirühma kuuluvate inimeste ja eesliinitöötajate vaktsineerimiseks sotsiaal-, haridus- ja siseturvalisuse valdkonnas. Täpsem eesliinitöötajate vaktsineerimise korraldus selgub sel nädalal.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärk on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70-aastastele ja teatud diagnoosidega inimestele, kellel võib tervise tõttu olla COVID-19 haiguse kulg raskem. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19 vaktsiine võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale.

Laadi alla HOIA rakendus

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 263 778 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 3326 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 362.

Koroonatestimine.ee koduleht koondab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Samuti on sel lehel võimalik broneerida endale aeg saatekirja olemasolul, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta.

Kehtivad üleriiklikud piirangud

Eestis kehtivad ühetaolised COVID-19 piirangud, sest koroonaviirus on ulatuslikult levinud üle Eesti. Toitlustus- ja meelelahutuskohad on kohapeal viibimiseks avatud kuni kella 21ni õhtul ja seal võivad koos viibida maksimaalselt kuueliikmelised grupid. Kinodes, teatrites, kontsertidel ja teistes avalike üritustega kohtades kehtib statsionaarsete istekohtadega siseruumis 50 protsendi täituvuse nõue. Täpsema info leiab veebilehelt kriis.ee.

Oluline on kinni pidada kehtivatest piirangutest. Koroonaviiruse levik Eestis on püsivalt kõrge ja vaktsineerimisega hõlmatus pole praegu piisav selleks, et saaksime end nakkusohu suhtes turvaliselt tunda. Eestis kehtivad piirangud võimaldavad inimestel võimalikult palju oma tavaelu jätkata. COVID-19 kriisi lahendamisele saab kaasa aidata igaüks oma vastutustundliku käitumisega. Koroonaviiruste põhjustatud nakkuse esmaseks ennetusmeetmeks on hea kätehügieeni järgimine, distantsi hoidmine, maski kandmine ning mustade kätega silmade, nina ja suu katsumise vältimine.

Infot koroonaviiruse, COVID-19 haiguse ja vaktsiinide kohta otsi ainult usaldusväärsetest allikatest. Vaktsineerimisega seotud info leiab veebilehelt www.vaktsineeri.ee. Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles