2021 on rahvusvaheline puu- ja köögivilja-aasta

Kuido Saarpuu
Copy
Toit, puuviljad, söök, taldrik, toidulaud, viilutatud, viilud, kiivi, tervislik amps


Foto Arvo Meeks/Valgamaalane
Toit, puuviljad, söök, taldrik, toidulaud, viilutatud, viilud, kiivi, tervislik amps Foto Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

ÜRO Peaassamblee on kuulutanud 2021. aasta rahvusvaheliseks puu- ja köögivilja-aastaks, mille eesmärk on tõsta teadlikkust puu- ja köögiviljade kasulikkusest meie toidulaual. 

Miks puu ja köögiviljad on head ja kuidas meist igaüks võiks proovida sel aastal midagi ise kasvatada, kirjutavad maablogis ministeeriumi välissuhete osakonna nõunik Galina Jevgrafova ja avalike suhete osakonna nõunik Iiris Saluri.

Puu- ja köögiviljad on head, sest need on kiudainete, vitamiinide ja mineraalainete allikad. Tervisliku toitumise osana aitavad puu- ja köögiviljad vähendada ülekaalulisust ja rasvumist, kroonilisi põletikke, kõrget vererõhku ja kõrgenenud kolesteroolitaset. Ühest ampsust mõistagi ei piisa, neli-viis peotäit päevas oleks aga juba väga hea!

Laste tervislikumale toidulauale mõeldes on Eestis juba aastaid kasutatud ELi koolikava toetust. Kava toel tutvuvad lapsed puu- ja köögiviljade värvilise maailmaga isegi siis, kui kodus puuvilju ei pakuta. Tervislikud valikud jõuavad sel juhul lapseni koolilõuna või maitsvate vahepaladena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles