Lääne regionaalne kriisikomisjon soovitab veeta koolivaheaeg kitsamas pereringis

Kuido Saarpuu
Copy
Koroonaviirus ja antikehad. Foto on illustratiivne.
Koroonaviirus ja antikehad. Foto on illustratiivne. Foto: freepik / Liina Õun

Kuna koroonaviirusesse nakatumine on endiselt kõrge soovitavad Terviseamet, Päästeamet ning Politsei- ja Piirivalveamet läheneva koolivaheaja veeta kitsamas pereringis ning hoidma sotsiaalset distantsi.

Terviseameti andmetel lisandus viimase 14. päevaga 831 koroonaviirusesse nakatunut. Lähikontaktseid on jälgimisel 1909. Lääne regioonis on 18. veebruari seisuga 18 üle 5 nakatunuga kollet, neist 5 kollet on seotud õppeasutustega. Kuivõrd nakatumised pere ja töökoha ning õppeasutuste kaudu on suurenenud, on oluline, et lähenevat koolivaheaega silmas pidades käituksid inimesed mõistlikult ja vastutustundlikult. Nii Päästeamet, Terviseamet kui Politsei- ja Piirivalveamet panevad inimestele südamele, et viiruse levikut on võimalik peatada ainult sotsiaalse distantseerumise kaudu.

Lääne regionaalse kriisikomisjoni esimees Heiki Soodla ütles, et piirangutest kinni pidamine ei ole mõeldud ametkondade jaoks, vaid viirusleviku otseseks tõkestamiseks. „Kui kõik inimesed suudaksid hoida sotsiaalset distantsi kaks nädalat, oleks viirus kadunud,“ ütles Soodla. Seoses koolivaheajaga näeb kriisikomisjon suurt ohtu viiruse edasikandmiseks vanemaealistele inimestele läbi perekondlike külastuste. „Vanavanemad kuuluvad riskigruppi, kellel haiguste kulg on raskem ning võivad seetõttu vajada hospitaliseerimist. Peame veel vastu, hoiame sotsiaalset distantsi, vanavenematega suhtlemiseks kasutame elektroonilisi kanaleid ja ärme vii viirust oma lähikondsetele,“ soovib Soodla kõigile kannatust ja mõistmist.

Terviseameti andmetel lisandus viimase 14. päevaga 831 koroonaviirusesse nakatunut. Lähikontaktseid on jälgimisel 1909.

Terviseameti Lääne regiooni juht Kadri Juhkam ütles, et koolivaheajale planeeritud välisreisid tuleks võimalusel ära jätta või edasi lükata. Ettevaatlik peab olema ka siseturismi korral teistesse maakondadesse liikumisel. „ Kuna Eestis on praegu suurepärased talveilmad ja lumeolud, soovitame peredel kasutada võimalust ja minna koos lastega uisutama, kelgutama või suusatama. Kindlasti tasub vältida tubaseid kogunemisi, suuri sünnipäevi, batuudi- või mängukeskusi. Samuti võiks hoiduda ülerahvastatud  veekeskustest ja spaadest,“ ütles Juhkam

Lääne prefekti Kaido Kõplase sõnul teeb ka politsei kõik selleks, et viiruslevikut vähendada. „Politseinikud abistavad terviseametit ja kontrollivad nii maskikandmist kui ka ettevõtetes hajutatuse täitmist. Kuigi oma tööülesannete täitmisel näeme, et enamik inimesi mõistab piirangute põhjust, kannab maski ja püüab oma käitumisega viirusest hoiduda, oleme paraku tuvastanud ka rikkumisi.“ Lisaks teeb politsei ka haigete ja lähikontaktsete isolatsiooninõude täitmise kontrolli. „Helistame inimestele ja terviseameti palvel läheme vajadusel ka inimesele koju, et tema seal viibimises veenduda,“ ütles Kõplas. Kuigi üldine pilt ka kodus püsimise osas on hea, on siiski esinenud juhtumeid, kus inimene liigub ringi. „Mõistan, et inimesed hakkavad juba ligi aasta kestnud kriisist väsima, kuid kodus püsimine ja distantsi hoidmine on siiski üks tõhusamaid meetmeid viiruse leviku piiramiseks,“ sõnas Kõplas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles