Avalik pöördumine Jaan Arvola poole

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Arvola ja Raivo Pink
Jaan Arvola ja Raivo Pink Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Pöördume avalikult Jaan Arvola poole, sest me pole saanud täit selgust tema püsielukoha suhtes. Tunnistame oma viga, et me ei esitanud neid samu küsimusi Jaan Arvolale juba varem, kahe aasta eest. Pidasime loomulikuks, et Jaan on tõepoolest registreerinud elukohaks oma isa endise elukoha Säreveres.

Nii väidab ka Jaan ise 26 jaanuari Järva Teatajas ja viitab justkui omaks Türi vallas kinnisvara. Pealegi olevat ta eelmisel kuul kohtunud oma valijatega, kes olevat teatanud, et ta on õigel teel. Kahjuks on tänaseks selgunud, et need väited on eksitavad ega vasta tõele. Väikseim eksitamine on viitamine nagu omaks Jaan Arvola isiklikult Türi vallas kinnisvara.


Paraku selgus juba mõned päevad tagasi kohtumiselt Jaan Arvola keskerakondlastest valijatega, et tema valijad on väga kurjad ja pettunud, sest ta olevat neid alt vedanud. Muu hulgas tuli ka välja, et Jaan Arvola registreeriti Türi linna elanikuks 31 juulil 2009. aastal, mis oli viimane võimalik kuupäev selleks, et osaleda kandidaadina Keskerakonna nimekirjas. Ja Jaani „elukohaks“ sai keskerakondlike vaadetega inimese eramaja Türi linnas Kungla tänaval.

Jaan Arvola registreeris ennast sellelt aadressilt välja alles pärast seda, kui majaomanik esitas avalduse Arvola väljaregistreerimiseks. Selle kohta on toodud ametlikes teadaannetes avalik teade. Teates (23.01.2012) öeldakse, et majaomaniku avalduse alusel tehakse rahvastikuregistrisse kanne aadressandmete muutmiseks, kuna „nimetatud isik (s.t Jaan Arvola) ei kasuta ega oma õigust antud eluruumi kasutamiseks“ Piltlikult väljendudes tähendab see seda, et Jaan Arvola visati sisuliselt fiktiivse kande tühistamisega selleltki aadressilt välja. Veelgi naljakamaks muudab kogu loo Paide inimeste jutt sellest, kuidas linna spordihoone juhiks saamise eest Türil Keskerakonna nimekirja vedada lubanud Jaan Arvola oli ka 2009 aasta 31. juuli registreerimise päeval hoopis Eestist ära sooja mere ääres puhkamas.


Kõik me mäletame vana-aasta õhtust lõbusat Tujurikkuja saadet, kus elamisloa saanud sajad „vene investorid“ hüppasid kitsas ruumis üles alla ja ajasid „bisnist“. Kõik oli elamislubadega justkui juriidiliselt korras. Nii meie, kui ka ilmselt väga paljude türikate tuju on aga päriselt rikutud, sest me ei usu, et Türi vallale oleks hea märk, kui seda juhib volikogu esimehena inimene, kes on tegelikult ainult fiktiivselt Türi valla elanik. Türi ei vaja kindlasti endale juhti, kes ei ole enda asjadest tõtt rääkinud ja on ainult formaalselt seaduskuulekas. Nii, nagu ei saa lugeda küsitava elamisloaga vene ärimehi mingiteks tõsisteks investoriteks, ei saa ka fiktiivne türilane olla volikogu juhiks ja valla esindusisikuks.

Meie valimisnimekirjas ei olnud ühtegi inimest, kes nõustunuks hääletama Jaan Arvolat Türi volikogu esimeheks. Olgugi, et seda nõudis Jaani järjekordne tipppoliitikust eestkostja, kohaliku Reformierakonna estvedaja Tõnis Kõiv. Ja sealt see Türi võimuliidu laguneminegi algas. Siiski soovime saada selgeid vastuseid küsimustele:

1. Miks ei pidanud Jaan Arvola võimalikuks rääkida meedias tõtt sellest, et ta oli rohkem kui kahe aasta jooksul registreeritud Türile Kungla tänavale, kus ta tegelikult ei peatunud?
2. Kas vastab tõele asjaolu, et Jaan Arvola ei viibinud 31. Juulil 2009. aastal (viimane võimalik päev registrikande muutmiseks, et osaleda valimistel) Eestis vaid puhkas välismaal?
3. Kas Jaan Arvola arvates on lisaks juriidilistele olulised ka eetilised kategooriad kui pürgitakse valla esindusisiku ametisse?
4. Kuidas mõistab Jaan Arvola Põhiseaduses sätestatud mõistet omavalitsuse püsielanikust: kas see on rohkem nagu rahvastikuregistri kande moodi või tähendab see elanikku, kes ka päriselt elab selles omavalitsuses?


Türi Vallavolikogu liikmed: Theo Aasa; Tiiu Aasavelt; Piret Lai; Viivika Lepp; Reet Länkur; Jaanus Marrandi; Toomas Marrandi; Vello Ohu

Copy
Tagasi üles