Laskjad hoiavad relvad ja oskused endiselt töökorras

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Järvamaa Laskespordiklubi

Laskespordil kui individuaalspordialal on hetkeolukorras väga suured eelised – kuna kehtestatud koroonapiirangute tõttu grupitegevused lubatud ei ole, siis laskmine, kui pidada kinni kõikidest ohutus- ja distantsinõuetest, võib individuaaltegevusena jätkuda.

Selles valguses said veebruari lõpus peetud Vladimir Sidorovi mälestusvõistlused õhkrelvadest laskmises. Narvas võistlemise asemel said kõik soovijad lasta kodutiirudes ja võistlusest virtuaalselt osa võtta. Võistlejate hulgas olid ka Järvamaa laskespordiklubi noored laskurid.

Järvamaa laskespordiklubi treener Kristina Kiisk ütles, et tavaliselt toimuvad antud võistlused novembris, aga koroonaolukorra tõttu lükati need veebruarikuusse edasi. „Ka praegune olukord ei võimaldanud võistlust tavapärasel viisil läbi viia ja nii otsustas Narva laskespordiklubi korraldada võistlust virtuaalselt,“ sõnas ta.

„See on üks väga hea ja tänuväärne võistlus, sest annab võimaluse lasta praktiliselt kõikidel õhkrelva harrastavatel sportlastel, alustades algajatest ja noorematest laskuritest, lõpetades edasijõudnud meisterklassilaskuritega. Kavas on mitu erinevat laskeharjutust päris mitmele vanuseklassile, seega meil said võistlustel kaasa lüüa ka kõige nooremad ja värskemad klubi liikmed. Kokku osales võistlusel Järvamaa laskureid 14,“ kirjeldas ta.

Selles valguses said veebruari lõpus peetud Vladimir Sidorovi mälestusvõistlused õhkrelvadest laskmises.

„Mis mind kui treenerit siinkohal kõige enam rõõmustab, on muidugi see, kui palju noorlaskureid Järvamaa laskespordiklubi võistlustel esindas. Väikese, väga limiteeritud ressurssidega taasalustava klubi kohta on see väga tubli saavutus,“ jätkas Kiisk. „Eraldi aga tahaksin välja tuua kaht laskurit, kes ületasid igasugused ootused ja lasid välja isiklikke rekordeid kõikidel osalenud aladel. Kõige edukam oli Robi Abel, kes kahe päeva jooksul lasi kaasa koguni neljas erinevas harjutuses, alustades C-klassi harjutustest, lõpetades täiskasvanute harjutusega. Kõige enam väärib aga tähelepanu asjaolu, et kõigil neljal alal lasi Robi isikliku rekordi. See on puhtalt Robi pühendunud töö tulemus, ta haarab alati igast trennivõimalusest kinni, olgu see relvaga kuiv trenn treeneri kodus keldris või väljasõit mõnele võistlusele. Sihikindel treening ja töö on hakanud vilja kandma.“

Teine laskur, kes väärib treeneri sõnul erilist kiitust, on Rico-Robin Langerpaur, kes lõpetas võistluse kahe isikliku rekordiga. „Tegelikult Rico rekordid mind ei üllata, ta on juba trennides välja paistnud fenomenaalselt süsteemse ja jätkusuutliku lähenemise poolest laskmisesse ja töösse relvaga,“ tunnustas Kristina Kiisk. „Ma pole treenerina veel kohanud laskurit, kes selles vanuses vabatahtlikult terve trenni kuiva, st harjutamist ilma kuulita, teeks. Kuiv treening ongi tegelikult laskmise alus, paraku aga paljude noorlaskurite jaoks on see igav, seda täiesti arusaadavalt.“

Kõige enam järvalastest laskureid osales harjutuses 20 lasku toe pealt, kus laua taga istudes lastakse toe pealt õhupüssi. See harjutus on avatud vaid C-klassi laskuritele, st laskuritele kes on 14aastased ja nooremad.

Foto: Järvamaa Laskespordiklubi

Järvamaa laskespordiklubis on hetkel vaid üks laskur, kes C-klassi enam ei kuulu, seega praktiliselt kõik klubi laskurid, nii püssi- kui ka püstolilaskurid, võtsid sellest harjutusest osa. Kuna osades tiirudes on võimalus kasutada elektroonilisi märke ja/või lugeda püssitulemusi kümnendikega, kuid osades mitte, siis peeti selles harjutuses kaks eraldi arvestust. Kuna klubile kuulub kaks elektroonilist märkleheseadet ja oli võimalus tulemust arvestada nii täisarvudes kui ka kümnendikega, siis läksid klubi laskurid kirja mõlemasse arvestusse.

Tüdrukutest oli toe pealt laskmises klubi parim Karolina Rask, kes saavutas kümnendikega tulemuste arvestuses teise koha. Ta pakkus ka head konkurentsi Narva tüdrukutele, kes saavutasid täisarvudega arvestuses nelikvõidu, tulles kokkuvõttes viiendale kohale ja katkestades Narva täielikku dominatsiooni. Esmakordselt võistlesid ka Käroli Miller ja Liisa Sild, kes on tegelikult klubi noorimad püstolilaskurid, kuid proovisid oma kätt ja närve ka toe pealt püssilaskmises.

Poiste arvestuses tuli Robi Abel medalile mõlemas arvestuses, saavutades kolmanda koha täisarvudega arvestuses ja võites kümnendikega tulemuste arvestuses esikoha. Kümnendikega tulemuste arvestuses tuli Järvamaale lausa kaksikvõit, sest Robi järel oli teine Robin Vettik, kes vaid mõne kümnendikuga napsas hõbemedali kolmanda koha omanikult. Tublit tulemust näitasid ka Lauri Kaas, Evert Int, Kaspar Pettai ja Mattis Martjak, kelle jaoks käesolev võistlus oli ühtlasi ka esimene võistluskogemus. Neist ei jäänud kaugele maha ka püstolilaskurid Rico-Robin Langerpaur, Martin Sild ja Ott Ottisaar.

C-klassi arvestuses oli püsti laskmises osalejate arv võrdlemisi väike, kuid ka nendes harjutustes olid Järvamaa noored esindatud kolme laskuriga. 20 lasku õhupüssis oli Robi üks ainult kahest osalejast, 20 lasku õhupüstolist oli Karolina üks viiest. Ricol oli konkurents tihedam ja poiste harjutuses 20 lasku õhupüstolist oli üheksa osalejat, kellest Rico oli kuues.

Harjutuses 40 lasku astusid lisaks Robile ja Ricole võistlustulle ka Raimond Lepiste poiste õhupüssis ja Kätliin Saar tüdrukute õhupüstolis. „Kätliin tegelikult lasketrennis ei käi, vaid harjutab Kaitseliidu õhkrelvavõistluseks ja alles teist korda elus õhupüstoli kätte võtnud neiu lasi välja lasketrennis käijaga samaväärse tulemuse,“ selgitas Kristina Kiiski „Küll meil on Järvamaal ikka andekaid ja hea käega noori! Robi tulemuseks oli 11. koht ja kolmanda järgu vääriline tulemus, Raimondil 17. koht. Konkurets oli jällegi kõige tihedam poiste õhupüstoli arvestuses, kus noorel Ricol tuli vastu seista endast kuus aastat vanemate poistega. Osalejaid oli koguni 33 ja Rico 30. kohal.“

Meeste 60 lasku õhupüssi arvestuses lõid harjutamise mõttes kaasa ka Robi ja Raimond, kes loodetavasti saavad peatselt kaasa lüüa Eesti juunioride meistrivõistlustel, mis aga koroona tõttu suure tõenäosusega edasi lükatakse.

Naiste õhupüstoli arvestuses oli Kristina Kiisk neljas. „Keskendusin seekord pigem oma õpilastele. Rõõmustan palju rohkem nende edu ja saavutuste üle kui kurvastan enda kesise tulemuse pärast,“ kommenteeris ta. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles