Järvamaa orienteerujad võistlesid suusaorienteerumise tiitlivõistlustel Käärikul

Kuido Saarpuu
Copy
Evely Kaasiku maailmameistrivõistluste sprindirajal.
Evely Kaasiku maailmameistrivõistluste sprindirajal. Foto: Reigo Teervalt

Tänavuse aasta suusaorienteerumise maailmameistrivõistlused toimusid Käärikul. Samas selgusid ka suusaorienteerumise maailma parimad juuniorid ja ka Euroopa noorte meistrid.

 

Orienteerumisklubi JOKA eestvedaja Paul Poopuu ütles, et vaatamata koroonaviiruse levimise piirangutele ja keerukatele korraldustingimustele oli Käärikul võistlemas kogu maailma suusaorienteerumise eliit.

Tiitlivõistlustele pääsesid Eesti koondises ka kolm Järvamaa orienteerumisklubi orienteerujat: MMil oli naiste seas stardis Evely Kaasiku ja noorte EMil heitlesid Maanus Udam ja Anett Liisa Parts.

Rajameistrid Tõnis Erm ja taivo Timmusk olid Kääriku ümbruse maastikele planeerinud ja ette valmistanud väga tiheda ja head kaardilugemist nõudva radadevõrgustiku, kus oli kontrollpunktidesse jõudmiseks sportlastel võimalik teha mitmeid erinevaid teevalikuid ja nende seast valida just see kõige kiirem variant. „Ilm oli Käärikul kergete plusskraadidega, hall ja udune, rajad kohati pehmed ja lagedatel ning tiheda metsa all ka veidi lumevaesed ning sisseaetud mootorsaani jälge oli viimastel päevadel aeg-ajalt ka raskesti märgata,“ kirjeldas Poopuu.

Orienteerumisklubi JOKA eestvedaja Paul Poopuu ütles, et vaatamata koroonaviiruse levimise piirangutele ja keerukatele korraldustingimustele oli Käärikul võistlemas kogu maailma suusaorienteerumise eliit.

Vabariigi aastapäeval toimunud sprindidistantsile (2,7km, 25 kontrollpunkti) tegi Eestile ajaloolise kingituse Daisy Kudre, kes võitis maailmameistritiitli ajaga 15.22. See on eestlaste esimene suusaorienteerumise MMi kuld läbi aegade.

Evely Kaasiku, kes paar-kolm viimast aastat on keskendunud vaid orienteerumisjooksule, ent kuna suvel jäid kõik tiitlivõistlused toimumata ja MM toimus kodus, otsustas sel talvel taas ka suusorienteerumise koondisse kandideerida.

Sprindirajal lõpetas ta eestlastest kolmanda aja 18.08 ja 21. kohaga.

Evely Kaasiku enda hinnangul oli ta kaardilugemine rabe, puudu jäi enesekindlusest ja otsustavusest, mistõttu tuli sisse mitmeid peatusi ja ka teevaliku ümberotsustamisi

Noorte EMil tegid avastardi Maanus Udam ja Anett Liisa Parts, kes saavutasid vastavalt 23. ja 24. koha. „Mõlemal on head suusatamisoskused, kiirus- ja vastupidavusvõimed ning sportlik visadus, aga suusaorienteerumise kogemusi alles koguneb. Siiski suutsid nad tiitlivõistluste pinges teha korraliku võistlussoorituse,“ sõnas Paul Poopuu.

Järgmisel päeva toimunud jälitussõit kujunes väga pingeliseks. Naiste 11,3 km pikkusele 25 kontrollpunktiga rajale startis esimesena Daisy Kudre ja teda asusid jälitama sekundite pärast tugevad vastased.

Väikeste ajavahede tõttu toimus Poopuu sõnul rajal pidev väga võitluslik omavaheline vahetu heitlus. Suure osa distantsist oli Daisy Kuldre liider, ent teevalik viga võinmaldas konkurentidel järgi jõuda ja lõpuheitluses jäi ta alla hiljutisele Rootsi murdmaasuusatamise koondise liikmele Lisa Larsenile. Eestlastest kolmandana rajale läinud Evely Kaasiku tõusis võistluse käigus jõudsalt ja jõudis vahepeal juba 15 parema sekka, ent raja lõpuosas tuli siiski mõned kohad loovutada ning ta lõpetas eestlastest teisena 19. kohal. Doris Kudre langes seitse kohta ning lõpetas 22. ja Epp Paalberg 24. kohaga.

„Raske oli, aga andsin endast parima. Mõnes kohas oleks vist saanud teha kiirema teevaliku, aga ilmselt arvavad ka teised nii,“ kommenteeris Evely Kaasiku sõidujärgselt. „Radu oli tihedalt, põnev oli. Üks tõus tundus meeletult pikk. Pole suusaorienteerumisele erialaselt käsi treeninud ja see andis kitsastel tõusuradadel tund. Seekord polnud ehk ka suuskade libisemine parim“.

Noorte ühisstardist sõidetud tavaraja võistluses saavutas Maanus Udam noormeeste konkurentsis 31. koha. Noorte Euroopa meistriks sõitis end eestlane Olle Ilmar Jaama.

Viimasteks võistluspäevadeks olid Kääriku lumeolud veelgi viletsamaks läinud. Lühiraja võistlus pakkus taas sportlike elamusi ja orienteerumisele omaseid üllatusi. Veel paar kilomeetrit enne finišit oli medalilootusi kuuel-seitsmel sportlasel, ent raskel tõusude-laskumisterohkel ja orienteerumistehniliselt keerukal raja lõuosal tehti väsimuse foonil uskumatuid vigu ning taas krooniti maailmameistriks rajal suuremaid orienteerumisvigu vältida suutnud Daisy Kudre.

Evely Kaasiku sõitis ka seekord hästi, olles kuni raja keskosani esitosina heitluses, ent siis jäi kaardilugemisel üks radade hargnemine märkamata ja see tõi kaas enam kui kahe minutilise vea. Kuigi edasi jätkus sõit stabiilselt ja rütmikalt ning vahe eessõitjatega püsis, siis enamat 26. kohast see lõpptulemuseks ei andnud. Noorte võistluses saavutasid Maanus Udam 27. ja Anett Liisa Parts 29. koha. Teise noorte EMi kulla võitis Olle Ilmar Jaama.

Viimasel päeval olid kavas teatevõistlused. MMi segavcõistkondade sprinditeate medalilahendus selgusalles lõpujoonel, kus lõpetati kolme sekundi sees ja venelased edastasid napilt rootslasi ja eestlasi. Eesti eest sõitsid Daisy Kudre ja Mattis Jaama. Noorte teatevõistlusel tuli Maanusel ja Anett Liisal hakkama saada juunioride klassi keerulise ja pika rajaga. Nii Eesti juunioride meeskond kui ka naiskond jõudsid riikide arvestuses esikuuikusse ja pääsesid auhinnatseremooniale. „See oli ilus lõpp pikale ja pingelisele võistlusnädalale,“ hindas Paul Poopuu. „Eesti koondis tegi suusaorienteerumise ajalugu, sest medalisaak oli üllatavalt rikkalik, kõigi võistlusklasside peale üheksa medalit. Ses osas jäid riikidest ettepoole vaid Venemaa ja Rootsi.“

Kõik tulemused leiab siit ja sealt!

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles