ETV2 toob märtsikuus vaatajateni prantsuskeelsete filmide paremiku

Kuido Saarpuu
Copy
“Tuli aeg, kui teler enam pilti ei edastanud: oli vaja digiboksi. Jaa, uus tehnoloogia,” kirjutab pärnakas Isabell Maripuu ja ütleb, et nüüd on jälle uus aeg, mis nõuab uusi seadmeid, et televiisor pilti näitaks.
“Tuli aeg, kui teler enam pilti ei edastanud: oli vaja digiboksi. Jaa, uus tehnoloogia,” kirjutab pärnakas Isabell Maripuu ja ütleb, et nüüd on jälle uus aeg, mis nõuab uusi seadmeid, et televiisor pilti näitaks. Foto: Wikimedia Commons

Märts on ETV2s frankofooniakuu, mille raames tele-esilinastub kolmapäevadel viis silmapaistvat prantsuskeelset mängufilmi. Teemakuu avas kolmapäeval režissöör Hirokazu Kore-eda mängufilm „Tõde“.

 

Frankofooniakuu ühendavaks lüliks on prantsuse keel, kuid filmid ise on valminud nii Prantsusmaal, Kanadas kui ka Belgias. Kokku tele-esilinastub viis mängufilmi, mis käsitlevad teravaid sotsiaalseid küsimusi ja sügavaid suhteteemasid. Kinolinal ja festivalidel silma paistnud mängufilmid pakuvad taaskohtumist paljude prantsuse kino superstaaridega.

Frankofoonikuu avas märtsi esimesel kolmapäeval hinnatud Jaapani režissööri Hirokazu Kore-eda mängufilm „Tõde“, intelligente ja kammerlik peredraama, mille peategelane on prantsuse kinokunsti legend Catherine Deneuve. Tema kehastatav kuulus näitlejanna Fabienne kavatseb vanaduses välja anda ausad memuaarid enda elust. Pärast raamatu ilmumist lendavad sedamaid Fabienne´i juurde tema tütar Lumir (Juliette Binoche) koos mehe Hanki (Ethan Hawke) ja tütrega. Õige pea selgub, et perekonna siseasjad ja suhted vajavad klaarimist ning igaühel on seejuures varuks „oma tõde”.

10. märtsil toob ETV2 ekraanile Kanada režissööri Xavier Dolani filmi „Matthias ja Maxime“, moodsa käsitluse sõprusest, kus kahe eluaegse sõbra (Gabriel D'Almeida Freitas ja Xavier Dolan) suhe pannakse proovile, kui  lühifilmi tehes peavad noormehed suudlema.

Frankofooniakuu ühendavaks lüliks on prantsuse keel, kuid filmid ise on valminud nii Prantsusmaal, Kanadas kui ka Belgias.

Pikaaegsele sõprusele keskendub ka 17. märtsi Valloonia mängufilm „Emainstinkt“. Stiilse psühholoogilise trilleri keskmes on väikekodanlikus idüllis elavad naabrinnad Alice (Veerle Baetens) ja Céline (Anne Coesens), kelle vahel tekivad pinged pärast Céline’i poja surma.

Frankofooniakuu neljas film, 24. märtsil tele-esilinastuv „Põleva tütarlapse portree“ vaatleb tänapäevaseid teemasid ajastufilmi võtmes. Euroopa Filmiauhindadel parima stsenaristi auhinna pälvinud ja Kuldgloobustel parima võõrkeelse filmi kategoorias kandideerinud film viib 18. sajandi Prantsusmaa õukonda ja jälgib kahe kõrgklassi kuuluva noore naise suhet.

Teemakuu lõpetab 31. märtsil Claude Lelouch’ mängfilm „Parimad aastad me elus“. Nostalgiline rännak toob kokku eaka paari (Jean-Louis Trintignant ja Anouk Aimée), kes kohtub üle paljude aastate ja meenutab oma möödunud armastust ning minevikku. Filmiga paneb režissöör punkti triloogiale, mis on varem jälginud peategelaste lugu filmides „Mees ja naine” (1966) ning „Mees ja naine 20 aastat hiljem“ (1986).

Frankofooniakuu mängufilmid tele-esilinastuvad ETV2s kolmapäeviti kell 21.30.

Teemakuu ülevaade koos pikemate sisukirjeldustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles