Põllumajandus- ja toiduamet hoiatab: väga nakkav lindude gripp ohustab kõiki linnupidajaid

Silja Vilbu
Copy
Kanad. Kodulinnud. Sulelised.
Kanad. Kodulinnud. Sulelised. Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Põllumajandus- ja toiduamet kordab üle, et kuigi seni on kõrge patogeensusega lindude grippi tuvastatud peamiselt põhjarannikult surnuna leitud veelindude seas, ohustab haigus tervet Eestit. Peagi on hoogustumas lindude ränne ning nakkuse levik võib veelgi suureneda.

Kodulindude lindude grippi nakatumise vältimisse saab panustada iga linnupidaja. Lindude gripi leviku tõkestamiseks kehtestas Põllumajandus- ja Toiduamet (PTA) alates 1. märtsist üle-eestilise kodulindude väljas pidamise piirangud. See piirang kehtib kõigile kodulindude pidajatele. Lisaks lindude seespidamisele on väga oluline registreerida oma lindude pidamise koht PRIA põllumajandusloomade registris. Nõnda saab amet operatiivselt viiruse levikut tõkestada ja olla sellel keerulisel ajal linnupidajatele toeks. Registris olek on oluline, muuhulgas ka selleks, et kui linnud tuleb tõepoolest hukata, on võimalik taotleda riigilt nende hüvitamist.

PTA kinnitas Järva Teatajale, et Järvamaal pole lindude gripi juhtumeid veel tuvastatud. 19. märtsi seisuga on linnugrippi avastatud Eestis 22 paigast, mis kõik asuvad kõik rannikuäärsetel aladel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles