Riigivanem August Rei Sihtasutus asub Eesti riigi looja ja hoidja pärandit tutvustama

Kuido Saarpuu
Copy
Asutava Kogu esimees August Rei (1886–1963). Tema juhatusel võttis Eesti parlament vastu maareformi seaduse.
Asutava Kogu esimees August Rei (1886–1963). Tema juhatusel võttis Eesti parlament vastu maareformi seaduse. Foto: Olaf Esna erakogu

Täna 22. märtsil on Eesti riigi looja ja hoidja August Rei 135. sünniaastapäev. Asutava Kogu esimehena, riigivanemana ja kauaaegse eksiilvalitsuse juhina väärib August Rei eestlaste kollektiivses teadvuses senisest suuremat kohta. Tema panuse mõtestamiseks ja tutvustamiseks asutati täna Riigivanem August Rei Sihtasutus, kuhu panustavad mitmed mõjukad ühiskonnategelased.

 

Loodud sihtasutuse tegevust suunab nõukoda, mis koosneb inimestest, kes on elus pidanud samu väärikaid ameteid, mida oma tormisel eluteel ka August Rei -  president Toomas Hendrik Ilves, Riigikogu esimees Eiki Nestor, ajakirjanik Maris Hellrand, ajalootutvustaja  Jaak Juske, sõjaajaloolane Igor Kopõtin, abilinnapea Asko Tamme, asekantsler Piret Hartman, Riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Lauri Läänemets ja Välis-Eesti aktivist Jüri-Karl Seim. Sihtasutuse nõukogusse kuulub perekonna esindajana Raido Jaan Rei.

„August Reid teatakse pikaajalise eksiilvalitsuse juhina. Aga tegelikult oli ka Eesti riigi loomine väga tugevalt kujundatud just tema käekirjaga. Tema usk parlamentarismi, demokraatiasse ja sotsiaalsesse õiglusesse olid väärtused, millele ehitati noor Eesti Vabariik.  Ja nende samade ajaproovile vastu pidanud väärtuste eest tuleb seista ka täna, et Eesti riik kestaks ka moodsa aja tõmbetuultes“ on kirjas asutamisdokumendis, rõhutades veel Rei rolli ajaloolistes sündmustes:

  • August Rei oli põhiline eesti rahvusväeosade organiseerija I maailmasõjas. Tänu sellele tugevale baasile sai kindral Laidoner ehitada Vabadussõjas võiduka rahvaväe.

  • August Rei juhtimisel võttis Eesti esimene parlament Asutav Kogu vastu maaseaduse, mis andis mõisamaad talupoegadele – just see andis eesti sõduritele sisulise motivatsiooni võidelda Vabadussõjas oma maa eest.

  • Asutava Kogu koostatud põhiseadus oli aga omas ajas maailma demokraatlikum, andes muu hulgas ühe esimese riigina ka naistele valimisõiguse.

  • August Rei oli Riigivanem, 1928-29.a., välisminister 1932-1933.a. ja Tallinna linnavolikogu esimees 1930-1934.a.

  • 1940 a riigipöörde ajal oli Rei Eesti suursaadik Moskvas, kus tal õnnestus põgeneda Rootsi. August Rei oli 1946-1963.a. Eesti omariikluse hoidja – peaminister presidendi ülesannetes.

    Loodud sihtasutuse tegevust suunab nõukoda, mis koosneb inimestest, kes on elus pidanud samu väärikaid ameteid, mida oma tormisel eluteel ka August Rei - president Toomas Hendrik Ilves, Riigikogu esimees Eiki Nestor, ajakirjanik Maris Hellrand, ajalootutvustaja Jaak Juske, sõjaajaloolane Igor Kopõtin, abilinnapea Asko Tamme, asekantsler Piret Hartman, Riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Lauri Läänemets ja Välis-Eesti aktivist Jüri-Karl Seim. Sihtasutuse nõukogusse kuulub perekonna esindajana Raido Jaan Rei.

    „Tema progressiivse maailmavaate ning demokraatlikust vasakpoolsusest tiivustatud hindamatu panus omariikluse loomisel ja hoidmisel on inspiratsiooniks ja väärtuskompassiks ka tänapäeval“ ütles endine pikaajaline Riigikogu esimees Eiki Nestor.

    „Eesti riigi looja, ülesehitaja ja hoidjana väärib Rei ajaloos Pätsi, Laidoneri ja Tõnissoniga võrreldavas suurusjärgus positsiooni“ kinnitas ajaloolane Jaak Juske.

    Riigivanem August Rei Sihtasutus korraldas täna keskpäeval mälestustseremoonia August Rei sünnikodus Kurlas, Järvamaal ning pärgade asetamise August Rei ja tema abikaasa kalmule Metsakalmistu riigipeade künkal, kus osalevad ka Riigikogu esimees Jüri Ratas ja Tallinna Linnavolikogu esimees Tiit Terik.

    Kommentaarid
    Copy
    Tagasi üles