Täna mälestatakse 72 aasta möödumist märtsiküüditamisest

Kuido Saarpuu
Copy
Märtsiküüditamine
Märtsiküüditamine Foto: arhiiv

Täna, mil möödub 72 aastat märtsiküüditamisest, süütavad president Kersti Kaljulaid ja justiitsminister Maris Lauri Maarjamäel kommunismiohvrite memoriaalis küünla ning asetavad pärja kogu Eesti rahva nimel, et mälestada neid üle 20 000 inimese, kelle Nõukogude võim 1949. aastal Siberisse küüditas.

„Me ei unusta neid, kes enam tagasi ei tulnud ning me austame neid, kes kõik need rasked aastad üle elasid, neid, kes ikkagi jäid uskuma Eestisse,“ ütles justiitsminister Maris Lauri. „Ka täna, ajal, mil kroonviirus meie tegemisi halastamatult piirab ja mõjutab, saame neid mälestada ja austada, süüdates oma kodus täna õhtul küünlad,“ ütles justiitsminister Maris Lauri.

25. märtsil kell 12 helisevad mälestuspäeva puhul Tallinna kirikute kellad.

Me ei unusta neid, kes enam tagasi ei tulnud ning me austame neid, kes kõik need rasked aastad üle elasid, neid, kes ikkagi jäid uskuma Eestisse.

Kell 16 asetavad president Kersti Kaljulaid ja justiitsminister Maris Lauri Maarjamäel Eesti kommunismiohvrite memoriaalile pärja Eesti rahva nimel. Pisut enne seda, kell 15.50 asetab memoriaali Eesti kaadriohvitseride mälestusseina juurde pärja kaitseminister Kalle Laanet.

25. märtsi õhtul süüdatakse Eesti kommunismiohvrite memoriaali „koduaia“ teedel küünlad. Kogu Eesti rahva eest süütavad küünlaid Eesti Mälu Instituudi, Eesti Noorteühenduste Liidu, Eesti Üliõpilaskondade Liidu, Eesti Õpilasesinduste Liidu, Vabamu, Eesti Inimõiguste Instituudi ja Justiitsministeeriumi esindajad.

Inimõiguste Instituudi algatusel kuvatakse kell 8-23 Tallinnas Vabaduse väljaku ekraanil kõigi inimeste nimed, kes 1949. aastal küüditamisele määrati, sealhulgas need, kes vangistati, põgenesid või olid sunnitud end varjama ning need, kes hiljem Siberisse küüditatud peredes sündisid.

Eesti Mälu Instituudi algatusel värvub üks kommunistliku terrori sümboleid, Patarei vangla, alates kell 19 õhtul mere poolt punaseks ning selle müüridele ilmuvad arvud 1949 ja >20 000. Mälestuspäeva puhul korraldas Eesti Mälu Instituut noortele ka kirjavõistluse „Kiri küüditatule“, mille tulemustega saab juba tutvuda.

Küüditatute lugude jäädvustamiseks jätkab okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu 2020. aastal alguse saanud kogumisaktsiooni, mille eesmärgiks on koguda Siberisse küüditatute mälestusi ning mälestustega seotud esemete fotosid. Kogutud materjali lisatakse Vabamu veebipõhisele virtuaalnäitusele „Ajalugu asjades“. 

Justiitsminister Maris Lauri teeb mälestuspäeva puhul sotsiaalmeedias videopöördumise.

Sotsiaalvõrgustike kasutajatel palutakse 25. märtsi õhtul postitada oma koduaknal küünla süütamisest pildid ning lisada postitusele märksõna #Mäletame. Märksõna võimaldab liita kõik sellised pildid ühte voogu ja inimesi sümboolselt ühendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles