Ära meelita karu toiduga oma õuele

Anne Põder
Copy
Noori karusid satub aegajalt ikka inimeste lähedusse.
Noori karusid satub aegajalt ikka inimeste lähedusse. Foto: Martin Miller

Karud on taliuinakust ärganud. Toiduotsinguil pruunkarud võivad teinekord sattuda ka inimese lähedusse, kui nende nina seal meeelpärast toitu haistab.

Keskkonnaamet hoiatab, et poegadega emakaru või näljane ja pahur isakaru võib käituda ettearvamatult. Karuga ootamatult kohtudes püüa alati rahulikult taanduda.

Järva-Jaani jahtkonna esimees Margus Vaas ütles, et mesikäppade põhiline ärkamisaeg on ikkagi märtsi lõpus ja aprillis kui päike juba jõuga lund sulatab ning mõmmikute küljealuse märjaks teeb.

Karu on kõigesööja. Praegusel ajal ärgates on karude põhitoit sipelgapesades leiduvad vastsed, väiksemad loomad, teravili ja loomakorjused. Seda pole sugugi palju, mistõttu ongi tühja kõhuga loomad esialgu kurjad ja ettearvamatud.

Toidunappuse tõttu võivad mõmmikud kahjustada ka mesitarusid ja murda kariloomi. Loomadest, kes leiavad lihtsa kõhutäie inimese juurest, saavad nuhtlusisendid, kes hakkavadki käima just selles kohas toitu noolimas. 

Seepärast soovitavad keskkonnaametnikud kõrvaldada kõikvõimalikud loomade toitumisvõimalused inimeste elupaikade läheduses. Kindlasti ei tohi metsloomi ise toita. Nii saab ennetada võimalust, et pruunkarud või teised looduse asukad harjuvad kerge toidupoolisega ära ja jäävadki inimese lähedusest toitu otsima.

Mesinikel soovitatakse aga aegsasti võtta kasutusele abinõud, et võimalikke karude tekitatud kahjustusi ennetada. Parim viis on ümbritseda mesitarud korralikult paigaldatud ja töötava elektrikarjusega. Seda võib kombineerida ka tugeva võrkaiaga ning kasutada visuaalseid, akustilisi või muid karule ebameeldivaid ent kahjutuid peleteid.

Keskkonnaamet hüvitab karu tekitatud kahjustusi mesinikele ja karjakasvatajatele. Samuti hüvitatakse kuni pool asjakohastele abinõudele tehtud kulutustest, mis on tehtud rünnakute vältimiseks.

Kahjujuhtumitest palub Keskkonnaamet neid kohe teavitada või helistada riigiinfo telefonile 1247.

Metsas ringi liikudes tasub inimestel aga igal juhul tähelepanelik olla ja  karu jälgi või puude kraapimise jälgi märgates tasub sellest paigast heaga eemale hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles