Kogu Eesti kolmemõõtmeline kaart sai avalikuks

Urmas Glase
Copy
Kas tunned kaardilt ära Koeru?
Kas tunned kaardilt ära Koeru? Foto: Maa-amet

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning maa-amet pakuvad tänasest võimalust kasutada kolmemõõtmeliste hoonete kihti uues 3D kaardirakenduses ja e-ehituse 3D kaksikus. Uued rakendused võimaldavad tutvuda kogu Eestis paiknevate hoonetega iga nurga alt ja ruumiliselt visualiseerida nende ümbrust.

Maa-ameti peadirektori asetäitja Artu Ellmann selgitas, Geo3D strateegilise programmi alusel täieneb lähiaastatel ameti 3D andmete ja teenuste portfell oluliselt. „Esimene avalikult kasutatav lahendus on valmis, loodame, et see leiab laialdast kasutust nii loodusliku kui ka inimtekkelise keskkonna analüüsil ning planeerimisotsuste tegemisel,“ märkis ta. Ellmann lisas, et suurandmete tootjana on Maa-ameti ülesanne pakkuda ruumiandmetel põhinevaid digitaalseid tooteid ja teenuseid nii laiale tarbijaskonnale kui ka erialaspetsialistidele.

Maa-ameti loodud maapinna kõrgusmudel ja hoonete 3D mudelid võeti esimesena kasutusele Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) arendatud e-ehituse 3D kaksikus. Uus digitaalne tööriist võimaldab kolmemõõtmelises vaates näha näiteks seda, kuidas hoone sobitub olemasolevasse keskkonda, milliste piirangutega tuleks hoonet planeerides arvestada ja kuidas langevad hoonele varjud. 3D kaksik on abiks eelkõige ehitatud keskkonda puudutavate otsuste langetamisel ja menetluste läbiviimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles