Türi kesklinn muutub tundmatuseni

Anne Põder
Copy
Praegune Türi kesklinn, kus ristuvad kaks olulist maanteed, kuid uue nägemuse järgi ei pea see tingimata olema kesklinn.
Praegune Türi kesklinn, kus ristuvad kaks olulist maanteed, kuid uue nägemuse järgi ei pea see tingimata olema kesklinn. Foto: Türi vallavalitsus

31. märtsil külastasid Türi linna Hea avalik ruum programmijuht Kalle Vetevoog, Eesti Arhitektide Liidu direktor Ingrid Mald ja Eesti Arhitektide Liidu eestseisuse liige Toomas Paaver.

Külaskäigu põhjus oli kohtumine vallavanem Pipi-Liis Siemanni, abivallavanem Elari Hiisi ja majandusosakonna juhataja Urmas Kupuga, et vaadata koos üle Türi kesklinn. Kohtumisel kaardistati kesklinna toimeala, liikumisvajadused ja kasutusvõimalused ning pandi koos paika edasine tegevuskava Türi kesklinna uuendamise ettevalmistamiseks.

Türi Vallavalitsus on juba mitmeid aastaid püüdnud läbi programmi „Hea avalik ruum" leida võimalust Eesti Arhitektide Liidu toel ja riigipoolsel kaasrahastusel kuulutada välja arhitektuurikonkurss Türi kesklinna kujundamiseks. Käeoleval aastal saigi programm „Hea avalik ruum" rahandus- ja kultuuriministeeriumilt heakskiidu ning rahastuse.

Nii nagu mitmed teised omavalitsused nii on ka Türi vald seda rõõmusõnumit pikalt oodanud. Tänaseks on kindel, et valla juhte on läbirääkimistel saatnud edu ning Türi saab olema üks neljast omavalitsusest, kus 2021. aastal uut linnakeskust looma hakatakse. Türi kesklinna arhitektuurikonkursi eestvedaja ja konkursitingimuste koostajaks saab olema Toomas Paaver.

Projekti algatajad näevad linnakeskuse kordategemises suurt võimalust koondada inimesi, kasvatada kohaliku kogukonna ühtsustunnet ja muuta väikelinnade elukeskkond ligitõmbavamaks. Korrastatud keskused kujunevad kultuuriürituste korraldamise ja vaba aja veetmise kohaks ning annavad liikumiseelise jalakäijale.

Vallavanem Pipi-Liis Siemann ütles, et kesklinna uuendust planeerides on esialgne mõte keskväljakut praegusest „linnasüdamest" ja kahe riigimaantee ristumispunktist välja nihutada, et kesklinnast kujuneks kooskõlas linnaliku liikluse tuiksoone ja äritänavaga koht, mis oleks hea avalik ruum ka ajaveetmiseks ja sündmuste korraldamiseks.

„Konkursil käsitleme kesklinna laiemalt ning kujundame loodetavasti hästi toimiva ning kauni linnaruumi  ringteest järveäärse rekreatsioonialani välja. Parimad ideed selguvad siiski konkursi tulemusena ja täna ei ole veel ükski idee  kivisse raiutud," sõnas Siemann.

Majandusosakonna juhataja Urmas Kupu sõnul on Türi vallal konkursiosaluse tarbeks eelarvesse planeeritud 20 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles