Järgmisel nädalal süttivad Jüriöö märgutuled

Kuido Saarpuu
Copy
Jüriöö märgutuled
Jüriöö märgutuled Foto: Arvo Meeks / LEPM

23. aprillil kell 21 süttivad üle Eesti Jüriöö märgutuled ja seda eesmärgiga tähistada jüripäeva ja näidata, et Eestimaa küla elab. 

 

Märgutuled läidetakse üle kogu Eesti juba neljandat aastat. Kui varasemalt moodustati tulekett vabatahtlike tulehoidjate abiga läbi külade ja valdade, siis sarnaselt 2020. aasta kevadele kutsub Ajakeskus Wittenstein märgutuld süütama oma koduhoovis.

Eestimaa ajalugu tutvustava keskusena on Paides asuva ajakeskuse südameasjaks maarahva traditsioonide tutvustamine ja väärtustamine. "Jüripäeval on oluline tähendus just maarahvale, teab ju vanem põlvkond hästi, et tegu on kevadiste põllutööde algusajaga," sõnas Ajakeskuse Wittenstein turundusjuht Eliis Õunapuu.

Jürituld on eestlased teinud läbi aegade, kui algselt süüdati tuli kurja peletamiseks äsja väljalastud karja juurest, siis 1343. aasta jüriööl sai sellest märgutuli suure ülestõusu alguseks.

"Jüripäeval pöördume tagasi oma juurte juurde ja väärtustame maarahva traditsioone, mis on aidanud Eesti rahval rasked ajad üle elada," lisas Õunapuu. 

Jüriöö Märgutulede suursündmusest saab osa võtta igas Eestimaa nurgas.

Kuidas toimida?

1) Märgi oma tulekoht kaardile kodulehel www.jüriöömärgutuled.ee

2) Süüta 23. aprilli õhtul kell 21 oma koduhoovis lõke, tõrvik, küünal või muu märgutuli. Seejuures järgi tuleohutuse ja Terviseameti nõudeid.

3) Postita foto või video märgutulest Facebooki lehele Jüriöö Märgutuled 2021 või saada meiliaadressile jyrioo@wittenstein.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles