Kevad toob välja lõhkekehi: Demineerijatel on tänavu korduvalt Järvamaale asja olnud

Kuido Saarpuu
Copy
Lõhkekeha
Lõhkekeha Foto: Järva-Jaani vabatahtlik päästekomando

Lääne-Eesti pommigrupi juhi Aivar Posti sõnul on demineerijad sel aastal reageerinud Järvamaal kümnele sündmusele. Eelmisel aastal oli aprilli keskpaiga seisuga olnud kaheksa sündmust.

Kokku tuli eelmisel aastal demineerijatel reageerida 41 sündmusele Järvamaal. "Enamus sündmuseid on seotud lõhkekeha leiuga. Lõhkekehi leitakse enamasti pinnasetööde käigus (ehitus, põllundus), kuid mitmel korral on leitud ka vana kuuri/garaaži koristamise käigus erinevat lõhkematerjali," selgitas Post.

Kõige rohkem leitakse Järvamaal erinevaid lõhkekehi (miinid, mürsud, granaadid), kuid on leitud ka lõhkeainet, detonaatoreid, padruneid, sütikuid ning ka üks vana signaalrakett.

Lääne päästekeskuse tööpiirkonnaks on kuus maakonda- Saare-, Hiiu-, Lääne-, Rapla, Pärnu- ja Järvamaa.

Kokku tuli eelmisel aastal demineerijatel reageerida 41 sündmusele Järvamaal.

Järvamaa Lääne regioonis demineerijatele tulnud väljakutsete poolest Saaremaa ja Pärnumaal järel kolmandal kohal. Hiiumaal, Raplamaal ja Läänemaal on sel aastal vähem väljakutseid olnud.

Kevade saabudes liiguvad inimesed rohkem looduses ning tegelevad kevadtöödega. Seetõttu on võimalus ka lõhkekeha leidmiseks suur. "Lõhkekehad võivad olla väga erineva suuruse ning kujuga. Plahvatusohtlike esemete väljanägemine võib aja jooksul olla tundmatuseni muutunud, mistõttu võib olla neid raske ära tunda," selgitas Aivar Post.

Kui inimene leiab eseme, mis on lõhkekehale sarnane, siis on oluline tagada enda ja teiste läheduses olevate inimeste ohutus järgides ohutusreegleid. Lõhkekeha ei tohi puutuda, liigutamine võib selle aktiveerida. Koheselt tuleks teavitada leiust hädaabi numbril 112 ning tegutseda vastavalt Häirekeskuselt saadud juhiste järgi.

TEGEVUSJUHIS VÕIMALIKU LÕHKEKEHA LEIDMISEL

*Ole ettevaatlik

*Leides lõhkekeha ära seda puuduta ja helista numbril 112

*Eemaldu ohtlikust esemest

*Teavita teisi läheduses viibijaid võimalikust ohust

*Võimalusel piira ala ja tähista ohu olemasolu ning oota abi ära

Allikas: Päästeamet

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles