Miks osad järvalased kutsutakse teist vaktsiinidoosi saama 12 nädala pärast

Anne Põder
Copy
Järvamaa haridustöötajad olid Eestis ühed esimesed, kes said AstraZeneca vaktsiiniga süstitud. Nüüd said nad kätte oma teise doosi, mis annab peagi viiruse eest 90-protsendilise kaitse.
Järvamaa haridustöötajad olid Eestis ühed esimesed, kes said AstraZeneca vaktsiiniga süstitud. Nüüd said nad kätte oma teise doosi, mis annab peagi viiruse eest 90-protsendilise kaitse. Foto: Dmitri Kotjuh

Kui siiani kutsuti AstraZeneca esimese vaktsiinidoosi saajad kordussüstile kaheksa nädala mööduses, siis viimastel nädalatel sama vaktsiiniga esmakordselt süstitud said tagasikutse 12 nädala pärast ehk kuu aega hiljem.

Perearst Ingrid Alt selgitas, et AstraZeneca vaktsiinil on tootja poolt ette nähtud teise doosi süstimise aeg 4 - 12 nädalat. "See on päris pikk vahe ning esialgu polnud teada, kuhu Eestis see teine doos siis paigutada. Seetõttu valis immuniseerimiskomitee kuldse keskmise ehk kaheksa nädalat," selgitas ta.

Nüüdseks kui vaktsiini on rohkem süstitud ja uuritud ka esimese doosi järel tekkivate antikehade taset inimeste organismis, on Aldi sõnul jõutud järeldusele, et see aeg võib olla vabalt ka 12 nädalat. "Seetõttu ongi teise doosi saamise aega praegustel vaktsineerimise alustajatel pikendatud kuu võrra," lausus ta. 

Aga see ei tähenda Aldi sõnul, et need, kellele oli teine doos määratud kaheksa nädala pärast, peaks nüüd ka süstimise edasi lükkama. "Pigem on selline laveerimise aeg vajalik, sest vaktsiinipartiid, jõuavad Eestisse kaootiliselt ja nii pole meditsiinisüsteemis päris täit kindlust, kas lubatud ajahetkeks on teine doos ikka olemas," selgitas ta.

Kui nüüd peakski selguma, et kellelgi pole lubatud kaheksa nädala möödumisel AstraZeneca teist doosi süstida, siis võib selle täiesti muretult veel kuu võrra edasi lükata, sest olemas on teadmine, et sellest ei juhtu midagi halba.

Alt märkis et on erandkorras teinud AstraZeneca teist doosi ka nelja ja kuue nädala möödudes, kuid rõhutas, et need olid väga erandlikud olukorrad. "Kui hädavajadust pole, siis on parim teise doosi aeg ikka kaheksa või 12 nädala möödudes," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles