Muinsuskaitsekuu toob Paide kalmistule talgud

Kuido Saarpuu
Copy
Kalmistu. Foto on illustreeiv.
Kalmistu. Foto on illustreeiv. Foto: Liis Treimann.

Muinsuskaitsekuu algab täna, rahvusvahelisel muinsuskaitsepäeval 18. aprillil ja lõpeb rahvusvahelisel muuseumipäeval 18. mail.

Esmakordselt ajaloos jäi mull muinsuskaitsekuu viiruse laia leviku tõttu pidamata. Tänavu otsustasid vabatahtlikud muinsuskaitsjad, et korralikult eeskirju järgides saame muinsuskaitsekuu siiski edukalt ära pidada. Lähme tagasi juurte juurde ja keskendume eeskätt talgutele. Korrastame, puhastame prahist ja prügist meile kallid ja ajaloos olulised paigad, istutatme lilli, võtame võsa. Kõiki töid teeme kogenud muinsuskaitsjate ja ajaloolaste juhendamisel. Talgujuhid räägivad korrastatavate paikade ajaloost ja tähtsusest – nii on see muinsuskaitsekuu ajal alati olnud.

Seekord jätame siiski ära suured rahvarohked avamis- ja lõpuüritused, ka vabatahtlike muinsuskaitsjate tunnustamise Eesti Muinsuskaitse Seltsi tänukirjade ja teenetemedalitega lükkame edasi rahulikumale ajale.

Muinsuskaitsekuu kava täieneb jooksvalt – kui olud lubavad, saame kavva lisada ka väljasõite, õppekäike, seminare, raamatute esitlusi ja muud huvitavat ning harivat.

Alates 1985. aastast tähistatakse Eestis igal kevadel muinsuskaitsekuud.

JÄRVAMAA ÜRITUSED

Talgud Paide kalmistul (Ajakeskus Wittenstein. Talgujuht Ründo Mülts info@wittenstein.ee)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles