Eksaminandide koroonaproovidest tuvastati 10 positiivset tulemust

Kuido Saarpuu
Copy
Koroonaproovi andmine kurguloputusvedelikust.
Koroonaproovi andmine kurguloputusvedelikust. Foto: Remo Tõnismäe

Haridus- ja Teadusministeeriumi ning SYNLAB Eesti koostöös korraldatud eesti keele riigieksami eelsel koroonatestimisel osales reedel 2608 inimest, nende seas 106 välisvaatlejat. 

Positiivseks osutus 10 eksaminandi test. Positiivse tulemuse saanud peavad jääma eneseisolatsiooni ning saavad eksami sooritada lisaeksami ajal.

„Suur tänu kõigile koolidele, kes jõudsid lühikese etteteatamisajaga oma õpilaste seas head selgitustööd teha ja proovide kogumise korraldada. Aitäh ka kõigile eksaminandidele, kes otsustasid võimalikult turvaliste riigieksamite nimel tulla testi tegema,“ sõnas haridus- ja teadusminister Liina Kersna. „Oluline on meeles pidada, et testimine on vaid üks meetmetest, millega tagame, et eksamitel oleks viirusoht võimalikult väikene. Eriti oluline on, et kõik, kes end eksamipäeval kehvasti tunnevad, olgu selleks nohu või lihasvalu, jääks koju. Haigestumise või mõnel muul põhjusel eksamilt kõrvale jäämise korral saab end registreerida lisaeksamile,“ lisas ta.

Eesti keele riigieksami eelsele testimisele registreerus 2930 inimest, nende seas 119 välisvaatlejat. Positiivseks osutus 10 eksaminandi test üheksast erinevast koolist ja viiest maakonnast. Positiivse testitulemuse sai ka üks välisvaatleja.

Positiivseks osutus 10 eksaminandi test. Positiivse tulemuse saanud peavad jääma eneseisolatsiooni ning saavad eksami sooritada lisaeksami ajal.

Eesti keele riigieksam toimub juba homme, 19. aprillil. Mis tahes haigustunnuste korral peavad koju jääma nii eksaminandid, eksamikomisjoni liikmed kui välisvaatlejad.  Eksamitel turvalisuse tagamiseks tuleb järgida kõiki tavapäraseid ennetusmeetmeid: distantsi hoidmine, hajutamine, tuulutamine, maskide kandmine ja desinfitseerimine.

Selleks, et kooli lõpetamine oleks võimalikult paindlik, on sel õppeaastal kõigil riigieksamitel lisaks põhieksamitele kaks lisaaega. Lisaajal eksami sooritamiseks tuleb abituriendil kindlasti esitada avaldus Haridus- ja Nooreametile kolme tööpäeva jooksul pärast põhieksami toimumist. Riigieksamite sooritamine ei ole sel õppeaastal kooli lõpetamise tingimus. Lõpetajad, kes otsustavad, et neil ei ole vaja riigieksameid sooritada, ei pea sellest eraldi teada andma.

Eesti keel teise keelena eksami sooritajad annavad koroonaproovi esmaspäeval, 19. aprillil, Cambridge’i inglise keele tasemeeksami sooritajad 22. aprillil. Proov võetakse kurguloputusvedelikust ning seda testitakse SYNLAB Eesti Tallinna laboris PCR meetodil.

Kõik aprillis riigieksamite või Cambridge'i inglise keele tasemeeksami sooritajad said võimaluse registreeruda enne eksamit toimuvale koroonatestile. Testimine ei ole kohustuslik, aga see on hea võimalus tagada riigieksamite ajaks lisakindlus.

Eesti keele riigieksamile on registreerunud üle 7100, eesti keel teise keelena riigieksamile ligi 2800 ja Cambridge'i inglise keele tasemeeksamile ligi 2000 eksaminandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles