Omavalitsused tutvustavad elanikele eelarvet

Kuido Saarpuu
Copy
Teise samba pensioni tagastuse tõttu on selleks aastaks kavandatud füüsilise isiku tulumaksu täitmine 205 protsenti planeeritust suurem.
Teise samba pensioni tagastuse tõttu on selleks aastaks kavandatud füüsilise isiku tulumaksu täitmine 205 protsenti planeeritust suurem. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Sel kevadel on 66 omavalitsust kokku pannud 2021. aasta eelarve lühiülevaate, mis aitab kohalikul kogukonnal paremini mõista, kust tulevad omavalitsuse peamised tulud ning millele raha kulutatakse.

„Peame tähtsaks, et omavalitsuse eelarve ja selle koostamine oleks kohalikele inimestele kergesti mõistetav,“ ütles riigihalduse minister Jaak Aab. Tema sõnul valmistab suurt rõõmu, et aasta-aastalt on eelarve tutvustamise aktiivsus kasvanud. „Kui 2016. aastal koostas lühiülevaate 19% omavalitsustest, siis käesoleval aastal juba 84% ehk 79 omavalitsusest 66. See on selge märk, et linnad ja vallad mõistavad oma rolli kohaliku kogukonna teadlikkuse kasvatamisel ja avaliku raha kasutamise läbipaistvuse suurendamisel.“

Rahandusministeerium uuris omavalitsustelt tagasisidet eelarve lühiülevaate koostamise kohta aprillis. Selgus, et kõige aktiivsemad maakonnad on Hiiumaa, Ida-Virumaa, Järvamaa, Põlvamaa, Raplamaa, Saaremaa, Tartumaa ja Viljandimaa, kus eelarve lühiülevaate koostasid kõik omavalitsused.

Peame tähtsaks, et omavalitsuse eelarve ja selle koostamine oleks kohalikele inimestele kergesti mõistetav.

Suurematest omavalitsustest koostasid eelarveülevaate näiteks Tallinn, Tartu linn, Narva linn, Kohtla-Järve linn, Pärnu linn, Rakvere linn, Paide linn, Viljandi linn, Võru linn, Jõhvi vald, Saku vald, Saue vald, Rae vald, Türi vald, Rapla vald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles