Ringristmiku haljastust ei riku vaid autojuhid

Merit Männi
, ajakirjanik
Copy
Foto: Erakogu

Türi ja Paide vahel asuva Kirna ringristmiku haljasalal on pea igaaastaselt juhtunud, et mõni sõidukijuht tähelepanematusest või soovist oma sõidutrajektoori lühendada, masinaga otse üle haljasala sõidab. Viimase taolise sõidu tulemusel niitis juht sealt autoga ka kaks iluõunapuud. Kuid kahjutekitajaid on lisaks neljarattalistele veelgi.


 

Türi Haljastuse aednik Ele Schiffi sõnul jäi tõepoolest hiljuti haljasala kahe õunapuu võrra vaesemaks ning kohapeal uurides selgus, et ka ülejäänud puud enam pikalt vastu ei pea, sest maapinna all toimetavad mügrid on puujuurte kallal kõvasti maiustamas käinud. Samuti on mügride kõhtu rännanud sajad tulbisibulad, mistõttu kevadel seal tõenäoliselt lilleilu nautida ei saa.

Viis iluõunapuud „Royalty” istutati ringristmiku haljasalale 2012. aastal. Puud istutati ringtee keskpunktist viie meetri kaugusele ringikujuliselt võrdsete vahedega. Sort on püsivalt purpurjate lehtede, ereroosade õite ja tumepunaste väikeste viljadega. Puu kõrgus täiskasvanuna on neli kuni kuus meetrit, kuid kujundades saab hoida puud madala ja kompaktsena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles