Lugu Koeru mehest sai riigieksami ülesandeks

Urmas Glase
Copy
Mehis Heinsaar kirjutas 11 aastat tagasi Koeru mehe ja oma sõbra Meelis Kirsimetsa novellikangelaseks. Tänavuse eesti keele riigieksami lugemisülesandes pidid abituriendid raamatukangelast iseloomustama.
Mehis Heinsaar kirjutas 11 aastat tagasi Koeru mehe ja oma sõbra Meelis Kirsimetsa novellikangelaseks. Tänavuse eesti keele riigieksami lugemisülesandes pidid abituriendid raamatukangelast iseloomustama. Foto: Dmitri Kotjuh

Sadadel esmaspäeval eesti keele riigieksamit teinud abiturientidel tuli lugemisosas pead murda kirjanik Mehis Heinsaare novelli «Juhtum Koerus» põhjal koostatud ülesande kallal. Koerulaste imestuseks oli nende kanti paigutatud ja kirjanduse tundjate maagiliseks realismiks liigitatud jutustuse peategelase Meelis Kirsimetsa nimi sama, mis kooli ringijuhendajal.

Koeru mees Meelis Kirsimets uudise peale imestusest õhku ei ahminud. Tal on 11 aastat tagasi ilmunud novell ammu läbi loetud ja ta teadis, et kokkusattumusest pole siin juttugi. Lugu ongi temast, mis siis, et fantaasiarikkas võtmes. Ega asjata öelda, et mis on kord laulu sisse pandud, ei seda enam sealt kätte saa.

Jutustuse peategelane Meelis on ettevõtlik, virk ja abivalmis mees, kellel polnud veel kunagi hakanud igav. Ta lõi agaralt kaasa aleviku seltsielus ja kogukonna naispere tõi rõõsameelset meest kõigile eeskujuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles