Muinsuskaitseamet rahastab Reopalu kalmistu rüüstatud nimeplaatide taastamist

Urmas Glase
Copy
Reopalu kalmistu haudade kõrgematel ristidel asuvatest nimeplaatidest ei käinud rüüstaja jõud üle, kuid eakal mehel õnnestus ajapikku eemaldada 200 nimeplaati.
Reopalu kalmistu haudade kõrgematel ristidel asuvatest nimeplaatidest ei käinud rüüstaja jõud üle, kuid eakal mehel õnnestus ajapikku eemaldada 200 nimeplaati. Foto: Dmitri Kotjuh

Muinsuskaitseamet teavitas Paide linnavalitsust, et eraldab tänavu Reopalu kalmistu rüüstatud nimeplaatide restaureerimiseks ja paigaldamiseks ligi 12 500 eurot.

Paide linnapea Priit Värk rõõmustas, et eraldatud summa katab laias laastus kolmandiku eelmisel aastal ja selle alguses Reopalu kalmistul tekitatud kahju, kui Röa vanahärra rüüstas ja tassis metallikokkuostu paarsada ajaloolise kalmistu vasest ja messingist hauaristide tahvlit.

Paide linnavalitsus taotles Teopalu kalmistu nimeplaatide restaureerimiseks ja paigaldamiseks 49 656 eurot, kuid muinsuskaitseameti poolt eraldati tänavu toetust 12 414 eurot.

"Kavatseme ka järgmistel aastatel Reopalu kalmistule toetust taodelda ja kui vastused on positiivsed, saame nii ehk kolme aastaga rüüstaja poolt kahjustatud nimeplaadid ristidel taastatud," ütles linnapea.

Värk kinnitas, et vaatamata muinsuskaitseameti toetusele kavatseb linnavalitsusel Reopalu kalmistut rüüstanud eakalt Röa küla mehelt kahju välja nõuda.

Muinsuskaitseameti rahastusotsuse alusel saab linnavalitsus nüüd ameti maakondliku nõunikuga kokku leppida toetuse abil tööde tegemine ning vajadusel tööde tegemise loa väljastamise tingimused.

Jooksva taotlusvooru toetuse kasutamise abikõllbulikkuse periood algab taotluse esitamisest ja kestab 12 kuud ehk toetussumma kuluaruande peab Paide linnavalitsus muinsuskaitseametile esitama järgmise aasta 5. maiks.

Muinsuskaitseameti Järvamaa nõunik Maarja Tomps ütles, et Paide linnavalitsuse taotlus rahuldati osaliselt koos ettepanekuga jagada töö etappideks ning esitada taotlus põhivooru.

"Kahjuks polnud muinsuskaitseametil jooksvas taotlusvoorus piisavalt vahendeid taotluse täies mahus rahuldamiseks. Osaline toetus on siiski piisav tööde esimese etapi teostamiseks," kommenteeris Tomps.

Nõunik lisas, et edaspidi on valdajal õigus esitada taotlus muinsuskaitseameti toetuste põhivooru: "Samuti loodame, et Paide linnavalitsusel õnnestub tööde lõplikuks teostamiseks endal lisavahendeid leida."

Sama toetusvooruga sai rahastust veel teinegi Paidest muinsuskaitseametile laekunud taotlus. "Paide vanalinna muinsuskaitsealale jääv eramaja aadressil Tallinna 36 sai  põlengus kahjustatud akna restaureerimiseks ja koopiaakna tegemiseks toetust 3936 eurot," teatas Tomps.

"Aadressil Tallinna 36 asuva eramaja on kahtlemata kultuuriväärtuslik ajalooline mälupaik ning hea meel on tõdeda, et saame toetada õnnetult kahjustada saanud eramaja akende taastamist," märkis nõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles