Alates tänasest saab Transpordiameti klienditeenindusbüroos uut rahvusvahelist juhiluba taotleda

Kuido Saarpuu
Copy
Liiklusregistri Rakvere ja Paide büroo juhataja Uno Alanurme Paides.
Liiklusregistri Rakvere ja Paide büroo juhataja Uno Alanurme Paides. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Alates 3. maist saab Transpordiameti klienditeenindusbüroodes taotleda uut rahvusvahelist juhiluba, mis on tunnustatud täiendavalt 39 riigis. Eesti ühinemine 1949. aasta Genfi teeliikluse konventsiooniga sai heakskiidu Vabariigi Valitsuselt selle aasta alguses, mis tähendab, et Eestis väljastatud juhiluba tunnustatakse nüüdsest suures osas maailma riikidest.

 

„Uus juhiluba võimaldab meie ettevõtjatele nüüdsest oluliselt paremaid tingimusi. Suur võit on see eelkõige transiidisektorile. Ka tavakodanikule saab edaspidi reisimine palju mugavam olema. Ülemaailmse koroonapandeemia taandumisel, ootame sellele kindlasti suurt taotlejate arvu,“ märkis Transpordiameti liiklusteenistuse direktor Joel Jesse.

Riigid, kes hakkavad tänu 1949. aasta Genfi liikluskonventsioonile tunnustama Eesti juhiluba: Alžeeria, Ameerika Ühendriigid, Argentiina, Austraalia, Bangladesh, Barbados, Benin, Botswana, Burkina Faso, Dominikaani Vabariik, Egiptus, Fidži, Guatemala, Haiti, India, Jamaica, Jordaania, Kambodža, Kanada, Kongo Vabariik, Laos, Lesotho, Liibanon, Madagaskar, Malaisia, Malawi, Mali, Namiibia, Paapua Uus-Guinea, Paraguay, Rwanda, Sierra Leone, Singapur, Sri Lanka, Süüria, Togo, Trinidad ja Tobago, Uganda ja Uus-Meremaa. Samuti ka Hongkong ning Macau.

Genfi konventsiooni osalisriiki reisides tuleb taotleda Transpordiametist Genfi konventsiooni kohane rahvusvaheline juhiluba, mis kehtib ühe aasta. Rahvusvaheline juhiluba väljastatakse kehtiva Eesti riigisisese juhiloa alusel ja selle saamiseks tuleb Transpordiameti teenindusbüroole esitada isikut tõendav dokument ja värviline paberil dokumendifoto suurusega vähemalt 35×45 mm ning tasuda riigilõiv 26 eurot.

Eesti on varasemalt ühinenud 1968. aasta Viini teeliikluse konventsiooniga, millega tunnustab Eesti ja teised konventsiooniga ühinenud riigid üksteise poolt väljaantud juhiluba. Samuti tunnustavad Euroopa Majanduspiirkonna riigid Eesti juhiluba.

Genfi konventsioonis toodud rahvusvahelise juhiloa mudel erineb Viini konventsiooni rahvusvahelisest juhiloa mudelist, mistõttu on tulevikus kaks erinevat rahvusvahelist juhiluba – Viini konventsioonile vastav ja Genfi konventsioonile vastav. See tähendab, et kui on plaanis külastada riike, mis on erinevate konventsioonidega ühinenud, võib olla vajalik taotleda kaks rahvusvahelist juhiluba. Kuigi Eesti juhiluba on Viini konventsioonile vastav, siis praktika on näidanud, et mõnele Viini konventsiooni osalisriigile see ei loe ja nõutakse ikkagi täiendavalt rahvusvahelist juhiluba.

Eesti ise tunnustab:

1) Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriigis ja Šveitsi Konföderatsioonis välja antud juhiluba;

2) 1968. aasta Viini teeliikluse konventsiooni osalisriigis väljastatud juhiluba;

3) 1949. aasta Genfi teeliikluse konventsiooni osalisriigis väljastatud juhiluba;

4) Eestiga vastastikuse juhilubade tunnustamise rahvusvahelise lepingu sõlminud välisriigi juhiluba.

Lisainfo!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles