Nurmsil maandusid täna ligi 600 lahingvarustuses USA dessantväelast, 3 sõidukit ja 2 suurtükki

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Kaitseväe peastaap

Õppusel Swift Response maandusid täna varahommikuses pimeduses langevarjudega Nurmsi lennuväljale ligi 600 lahingvarustuses USA dessantväelast 82. õhudessantdiviisist, 3 sõidukit ja 2 suurtükki.

Enamik dessantväelastest saabus Eestisse ligikaudu 10 tundi kestnud lennu järel Põhja-Carolinas asuvast Fort Bragg sõjaväebaasist lennukitel C-17 ning Leedust lennukil C-130 ja sooritasid Nurmsi kohal langevarjudessandi 300 meetri kõrguselt.

Üheksa transportlennukit C-17 suundus pärast dessanti Ämari lennuväljale, kus viidi läbi kiirtankimine, et lennukid saaksid mõne tunni pärast taas õhku tõusta. Kunagi varem pole Ämari lennubaasis nii palju õhusõidukeid korraga peatunud – kokku 9 lennukit ning ligi 20 helikopterit.

„Eesti ja USA staabid planeerisid esmakordselt sellisel tasemel keerukat ühisoperatsiooni – staapide ja juhtide omavaheline koostöö ning planeerimisvõime arenes õppuse kavandamise käigus märgatavalt ning lõi tugeva vundamendi edasiste ühisõppuste ja operatsioonide kavandamiseks,“ ütles kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem, kes koos president Kersti Kaljulaidiga Nurmsil dessantoperatsiooni jälgis.

Õhudessandis Nurmsi lennuväljale osalesid ka 8. õhudessantkorpuse ülem kindralleitnant Michael E. Kurilla ja 82. õhudessantdiviisi ülem kindralmajor Christopher Donahue.

„Meie eesmärk on treenida koos Eesti ja liitlasriikide kaitseväelastega nii, et ohvitserid ja allohvitserid osaleksid õppuste kavandamises ja elluviimises koos juba madalamatest auastmetest alates,“ ütles kindralmajor Donahue, kelle sõnul on ühisõppuste eesmärgiks pikaajaline koostöö ja üksteisemõistmine.

Õppuse stsenaariumi kohaselt saabusid dessantväelased Eestisse ülesandega vabastada lennuväljad need hõivanud erasõjafirmade käest. Pärast dessandi sooritamist pidasid võitlejad maha õppelahingu, kus vastaspoole rolli kandsid USA kaitseväelased ning Viru, Alutaguse ja Järva malevate maakaitseüksused.

Täna õhtul sooritavad 82. õhudessantdiviisi võitlejad kaitseväe keskpolügoonil kopteridessandi helikopteritel Chinook, Black Hawk ja Apache koos kaitseliitlastega ning NATO lahingugrupi üksusega. Kopteridessandi tõttu on täna õhtul ja öösel Nurmsi lennuvälja ja kaitseväe keskpolügooni vahel tavapärasest mürarikkam.

Õppus Swift Response aktiivne faas algas 5. mail lahinglaskmistega mitmikraketiheitjast MLRS, mille raames lasti kaitseväe keskpolügoonil viiest raketisüsteemist üle 20 õpperaketi. Õppusel harjutakse Eesti kaitsmist võimalikus kriisiolukorras, selles osaleb ligi 2500 kaitseväelast Eestist, USA-st ja Ühendkuningriigist, üle 20 lennuki ja 25 helikopterit.

Õppus Swift Response viiakse läbi USA juhitava õppusteseeria Defender Europe raames, mis on viimase 25 aasta suurim USA juhitav õppus Euroopas. Defender Europe korradatakse samaaegselt 16 Euroopa riigis, selles osaleb kokku 28 000 kaitseväelast. Lisaks Eestile toimuvad õhudessantoperatsioonid Bulgaarias ja Rumeenias.

Õppus tõstab kõigi osalevate riikide koostöövõimet ja valmisolekut, näitab USA ja liitlaste võimet siirda oma üksusi üle kiiresti konfliktikolletesse ning osalevate riikide vägede ja taristu võimet liitlasüksusi vastu võtta. Õppus Swift Response lõpeb 14. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles