Vabadussõjas võidelnud järvakate vaimu kandev üksus jõuab Kevadtormil juurte juurde

Urmas Glase
Copy

Kui näed Kevadtorm kaitseväelasi, kes kannavad käisel embleemi, millel väravaava, alla suunatud mõõk ja number seitse, siis tea, et nad on 22. jalaväepataljonist, väeosast, mis kannab Vabadussõja-aegse Järvamaa kaitsepataljonist formeeritud 7. jalaväepolgu vaimu.

2. jalaväebrigaadi kuuluva 22. jalaväepataljoni kaitseväelased said enne suurõppuse algust kätte käiseembleemid, mida kandes osaleb üksus täies koosseisus õppusel Kevadtorm.

„Kindlasti tõstab enda sõjaaja üksuse embleemi kandmine pataljoni liikmete ühtsustunnet. Oleme õppusel Kevadtorm üks hinnatavaid üksusi ja usun, et sisemine side, mida ühine embleem loob, võimaldab meil paremini enda sõjaaja ülesandeid täita. Embleemi saamisloos mängisid olulist rolli 2. jalaväebrigaadi ja 22. jalaväepataljoni veeblid, edastan neile oma tänusõnad,“ ütles 22. jalaväepataljoni ülem kolonelleitnant Tõnis Vau.

Värskelt kinnitatud embleemil on kujutatud väravaava, alla suunatud mõõka ja number seitset. 22. jalaväepataljon jätkab sellega 7. jalaväerügemendi ajaloolist järjepidevust ja kannab endas embleemil väljendatud väärtusi: tugevus, truudus, vilumus võitlustes ja väsimatu valvsus suurtel strateegilistel väravatel.

Rügemendi asutamise päevaks loeti 1918. aasta 18. detsembrit, kui Paides formeeriti Järvamaa kaitsepataljon, mis juba loetud päevade pärast asus kodumaakonna kaitsel lahingutesse ja osales Järvamaa vabastamisel.

1919. aasta 30. jaanuaril suurendati pataljoni isikkoosseisu ning moodustati järvalaste üksuse baasil 7. jalaväepolk, mis jätkas võitlust Võru- ja Petserimaal.

Vavadussõja järel paiknes Eesti kaitseväe 7. jalaväerügement Võrus ja Petseris.

7. jalaväerügemendi järglust kandvale 22. jalaväepataljonile annetati väeosa lipp 2018. aasta suvel ning ka see põhineb Vabadussõjas võidelnud 7. jalaväerügemendi lipul. Lipul on sinisel taustal kujutatud kindluseväravat kaitsevat valvurit, kelle mõlemal küljel seisavad lõvid.

22. jalaväepataljon on üks 2. jalaväebrigaadi reservmanööverpataljonidest, mille koosseis õpetatakse suures osas välja Kuperjanovi jalaväepataljonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles