Etenduskunstnike uurimistöö toob vaatajani Paide elanike isikliku uhkuse

Kuido Saarpuu
Copy
Foto: Paide Teater

Siim Tõniste ja Üüve-Lydia Toompere uurimistöö toob vaatajani Paide elanike isikliku uhkuse.

Reedel 21.05 avatakse Paide Muusika- ja Teatrimaja väikeses saalis pop-up näitus, mis märgib ühtlasi Üüve-Lydia Toompere, Siim Tõniste ja Paide Teatri kogukondliku etenduskunstide projekti esimese etapi vahefinišit.

Mai algusest on Paide Teater projekti Paide 3000 raames võõrustanud etenduskunstnikke Toomperet ja Tõnistet, kelle uurimuse fookuses olid asjad, mille üle paidekad uhkust tunnevad. Kohtumiste ja intervjuude käigus tutvusid nad 12 Paide inimesega, kellest igaüks andis näitusele ühe eseme, mis esindab midagi, mille üle inimene uhke on.

“Me kohtusime väga toredate inimestega, lasteaiakasvatajast IT spetsialisti ja legendaarsest jalgpallitreenerist Paide noorima linnaametnikuni, kel kõigil on häid ja ilusaid põhjusi uhkuse tundmiseks, selle kõige paremas mõttes. Kindlasti oli inimestel algul keeruline oma uhkuste sõnastamisega, see ei ole nii lihtne, olime sellega isegi hädas, aga vestluste käigus koorus alati midagi erilist, mida oma uhkuseks nimetada. Selline viis inimestega kohtuda andis meile Paidest põneva ülevaate ja me loodame, et tõi meid ka paidekatele lähemale.” ütleb Toompere.

Ka Tõniste kinnitab, et seni tehtud töö oli väga huvitav ja lisab, et selline kogukondliku uurimuse läbiviimine on loogiline jätk nende varasematele töödele: “Meid huvitab see, kuidas inimesed ennast ja teisi erinevates sotsiaalsetes situatsioondes näevad ja millised on need erinevad mehhanismid, mis inimeste arvamusi kujundavad. Nüüd siin Paides on vaatluse all see, mida suhteliselt isiklikku on inimesed valmis teistele vaatamiseks andma. Näituse oleme kokku pannud nii, et need 12 uhkusasja on esitletud nende omanikest eraldi. Nii saavad asjad rääkida oma loo ja külastajad ise omad järeldused teha. Lisaks on võimalik tutvuda näituse kataloogiga, kus on esemetega kokku käivate inimeste nimed ja põhjused, miks just need on nende uhkusasjad. Projekti järgmiste etappide jooksul sünnib lavastus, mis jõuab publikuni järgmisel hooajal. Milline on selle vorm ja kes on laval, seda näitab aeg.”

Kolmel esimesel päeval (21. - 23.05) viivad kunstnikud näitusel läbi tuure ja tutvustavad näituse kataloogi.

Avatud tuurid toimuvad reedel kell 19.00, laupäeval kell 11.00, 13.00 ja 15.00 ning pühapäeval kell 11.00 ja 13.00 Paide Muusika- ja Teatrimaja väikeses saalis. Näitus jääb avatuks kuni 28. maini.

Näitusele on uhkusasja välja pannud Viktor Mets, Urmas Kõonurm, Juta Hurt, Jane Kiristaja, Eda Leoots, Silva Nurmik, Jaanus Saareleht, Kermo Pajula, Kert Kaasik, Ene Schumann, Lauri Lugu ja Tiina Larven.

Kogukondlikku etenduskunsti projekti ja uhkuseasja näitust toetavad Eesti Rahvakultuurikeskus, Eesti Kultuurkapital.

Siim Tõniste ja Üüve-Lydia Toompere:

Siim Tõniste ja Üüve-Lydia Toompere on vabakutselised etenduskunstnikud. Siim elab Tallinnas ja Üüve-Lydia Berliinis. Nende viimased koostööd on sotsiaalse koreografia ja osalusteatri lavastus “supersocial” (2020 augustis) ja eestlaste terrorismihirme käsitlenud “Plaan T” (2018 märtsis koos Piret Jaaksiga, mõlemad Kanuti Gildi SAALi kaasproduktsioonid). Mõlemad tööd baseeruvad kogukondlikel uurimustel ja toetuvad dokumentaalsel materjalil. Samas on mõlemas lavastuses paras ports maagiat ja tundmatuid reaalsusi. Mõlemas lavastuses on publik kaasatud. Vastutus ei lasu vaid etendajatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles